Radićeva ulica u Sarajevu bi mogla biti pretvorena u pješačku zonu

12.08.2021. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Radićeva ulica u Sarajevu bi mogla biti pretvorena u pješačku zonu

Općina Centar planira realizirati projekt transformacije ove značajne urbane lokacije u 2022. godini.

Radićeva ulica bit će zatvorena za saobraćaj za vrijeme Sarajevo Film Festivala, od 13. do 20. augusta, od 18 sati do 1 sat poslije ponoći. Osim toga Općina Centar uz podršku Turističke zajednice i Vlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i UNDP-em, ove godine po prvi put realizira kulturno-kreativnu manifestaciju „Festival u Centru“.

Ova manifestacija ima daleko širi značaj od samog uličnog festivala jer predstavlja uvod i svojevrsnu probu za realizaciju mnogo značajnijeg projekta trajnog pretvaranja Radićeve ulice u pješačku zonu. Sedmodnevno zatvaranje ulice za saobraćaj će ujedno pokazati sve prednosti i mane trajne transformacije iste u pješačko-parkovsku zonu.

Općina Centar planira realizirati projekat transformacije ove značajne urbane lokacije u 2022. godini, dok će priprema projektnog zadataka i idejnih rješenja biti implementirana u saradnji sa UNDP-em do kraja 2021. godine.

Izrada idejnih rješenja je planirana kroz intenzivne konsultacije sa građanima kako za vrijeme trajanja „Festivala u Centru“ , tako i posredstvom digitalne platforme za prikupljanje ideja koja je trenutno u procesu implementacije.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije