Položen kamen temeljac za izgradnju pritvorske jedinice KPZ Sarajevo (VIDEO)

31.08.2021. 08:11 / Izvor: Fena
Položen kamen temeljac za izgradnju pritvorske jedinice KPZ Sarajevo (VIDEO)

Kamen temeljac za izgradnju kompleksa pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, koji finansira delegacija Evropske unije iz IPA fondova, položen je jučer u Blažuju.

Kamen temeljac za izgradnju kompleksa pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, koji finansira delegacija Evropske unije iz IPA fondova, položen je jučer u Blažuju.

U proteklih osam mjeseci, na obroncima Igmana, već su izgrađeni objekti visoke sigurnosti za smještaj pritvorenih i dijelom osuđenih osoba, koje je finansirala Vlada Federacije BiH.

Predmetni objekti rađeni su najsavremenijom metodom i u njih će biti inkorporirani savremeni sigurnosni sistemi. Cijena kompletnog kompleksa premašuje deset miliona eura.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruk Zubčević kazao je da taj projekt za Vladu FBiH ima veliki značaj te nedvosmisleno ukazuje na veliki uspjeh te vlade.

"Konkretno, izgradnjom druge faze predmetnog objekta ovaj zavod rješava esencijalne probleme kojima će u potpunosti i trajno regulisati kontinuiranu prebukiranost zavoda i omogućiti proširenje dva najveća suda u BiH, a to je Općinski i Kantonalni sud, te Kantonalno tužilaštvo uključujući kapacitete Sudske policije FBiH", pojasnio je Zupčević.

Istakao je da tako značajne aktivnosti, uvažavajući situaciju globalne svjetske epidemije covid-19, ne bi mogli uraditi bez podrške Delegacije Evropske unije, koja je finansira kompletnu drugu fazu.

"Na ovaj način po ko zna koji put Evropska unija pomaže BiH u konkretnom slučaju u pravosuđu. Zavod je uspio da izvrši ugruntavanje 485 duluma kvalitetnog tla na Vladu Federacije BiH, što predstavlja bazni osnov za izgradnju ovih kapaciteta", kazao je.

Zupčević je istakao da su u toku aktivnosti imali mnogo prepreka u vidu rascjepkanosti regulative, ali i određenih ‘interesnih grupa’.

"Ali Vlada FBiH je nam je izašla u susret, a premijer Fadil Novalić je vizionarski sagledao značaj ovog projekta i dao nam veliku pomoć da realizujemo ovaj mega projekt od enormne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju", pojasnio je.

Naglasio je da prvim segmentom projekta stvaraju uslove za podjelu veće količine potrebnog tla obavještajnim i policijskim strukturama BiH, stvarajući im uslov za izgradnju unificiranog kompleksa za obuku svih vidova posebnih specijalnih specijalističkih struktura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije