Na Svjetski dan čišćenja širom BiH prikupljene tone otpada

25.09.2021. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Na Svjetski dan čišćenja širom BiH prikupljene tone otpada

Više od 2.000 volontera uprkos kiši očistilo je tone otpada na više od 30 lokacija širom zemlje.

Ovogodišnji Svjetski dan čišćenja u Bosni i Hercegovini protekao je u znaku velikih ekoloških akcija pod nazivom "Očistimo zemlju za 1 dan".

Više od 2.000 volontera uprkos kiši očistilo je tone otpada na više od 30 lokacija širom zemlje, a Ožujsko pivo bilo je jedan od partnera ovog projekta brige o životnoj sredini.

Volonteri su održali akcije čišćenja u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Gračanici, Bijeljini, Kozarcu, Doboj Istoku, Donjem Vakufu, Boračkom jezeru, Konjicu, Prijedoru, Doboju, Kaknju, Teočaku, Brčkom, Puračiću, Tomislavgradu, Sanskom Mostu, Neumu, Cazinu, Zenici, Bosanskom Petrovcu, Jajcu, Palama, Trebinju i Žepču i pobrinuli se da "nalazi" i njihovih gradova budu uredni.

"Pamet u glavu, otpad u kantu", "Smeće se samo baciti neće" i "Bolje ceker u ruci nego kesa na grani" samo su neke od sjajnih parola upućenih s ovih akcija.

Organizator aktivnosti u povodu Svjetskog dana čišćenja, koji se svake godine obilježava u septembru je Udruženje građana "Ruke" i njihov Let's Do It pokret u BiH iza čijih volontera su brojne uspješne akcije.

Ove godine omogućili su aktivistima da okupe svoje ekipe, porodice, prijatelje i organizuju vlastite mini akcije čišćenja.

Kako su kazali, najčešće pronalaze i čiste plastični otpad.

Svjesni su da se ovaj gorući problem ne može riješiti za jedan dan, ali poručuju da su akcije čišćenja polazna tačka u procesu njegovog rješavanja.

Let's Do It i Ožujsko pivo dijele istu viziju koja se zasniva na podizanju svijesti o vrijednostima i ljepoti prirode na kojoj sve počiva i bez koje nema svijetle budućnosti.

"Uz poruke da udruženi možemo učiniti nevjerovatne stvari i želju da što prije potaknemo ljude da otpad bacaju na za to predviđena mjesta, zajednički koračamo na putu pronalaska rješenja za čistu budućnost na našoj planeti", zaključuju organizatori. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije