Dodjela "Energy Globe Award"

18.05.2016. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Dodjela 'Energy Globe Award'

Cilj Energy Globe je podici globalnu pažnju na održivost, na svuda primjenjiva rješenja za zaštitu okoliša.

Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini, Sigmund Nemeti, će uručiti Energy Globe Award predstavnicima Udruženja građana “RUKE” Sarajevo i predstavnicima Udruženja građana “MOZAIK PRIJATELJSTVA” Banja Luka, dana 20.maja 2016.godine (Petak) u 11:30 sati u Sarajevu, za projekat “Let´s Do It in Bosnia and Herzegovina”.

Razaranja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini snažno su se reflektovala na podršku usluga zajednici, uključujući organizovano odlaganje otpada i deponije. Ilegalna sječa šuma kako bi se obezbijedilo grijanje tokom zime spregnuto sa neregularnim razvojem uređenja zemljišta dovelo je do krčenja šuma, erozije zemljišta i klizišta.

Ovogodišnji nacionalni dobitnik Energy Globe Award u Bosni i Hercegovini  je donio Let's Do It pokret državi i mobilizovao preko 150,000 volontera tijekom nekoliko godina za čišćenje ilegalnih deponija i sadnju stabala. 12,500 tona otpada je očišćeno i 314,886 sadnica različitih stabala je zasadjeno.

Sa više od 170 država učesnica  i preko 1400 projekata dostavljenih godišnje Energy Globe Award  danas je najprestižnija nagrada u oblasti okoliša u cijelom svijetu. Projekti su kategorizirani regionalno, nacionalno i globalno u oblasti prirodnih resursa kao što je energija, obnovljivi izvori energije ili slobodne emisije. Ceremonije dodjele nagrada održavaju se širom svijeta. Poznate ličnosti, kao i Energy Globe ambasadori u 90 država podržavaju misiju Energy Globe. Aktivnosti  Energy Globe privlače svjetsku medijsku pažnju – međunarodne TV-kuće izvještavaju svake godine s oko 1.000 sati emitiranja.

Cilj Energy Globe je podici globalnu pažnju na održivost, na svuda primjenjiva rješenja za zaštitu okoliša, te motivacija ljudi da postanu aktivni u tom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave