Za električno vozilo EVO

GS-Tvornica mašina Travnik dobila nagradu "Energy Globe Award"

07.12.2023. 08:39 / Izvor: Akta.ba
energy globe award

U organizaciji ureda Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade, sinoć je u hotelu Evropa uručena nagrada "Energy Globe Award".

U organizaciji ureda Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade, sinoć je u hotelu Evropa uručena nagrada „Energy Globe Award“ za električno vozilo GS-Tvornice mašina Travnik.

ENERGY GLOBE AWARD je nagrada za životnu sredinu koja se dodjeljuje svake godine u više od 180 zemalja. Sa ciljem prepoznavanja rješenja za ekološke probleme nagrađuju se projekti koji imaju fokus na energetsku efikasnost, održivost i korištenje obnovljivih izvora energije.

"Posebno nam je drago da je iz Bosne i Hercegovine ove godine bilo prijavljeno toliko inovativnih projekata da su dodijeljene čak dvije nagrade", kazala je  Trgovinska savjetnica austrijske ambasade Martha Suda.

Prošle sedmice dodijeljena je i nagrada Centru za životnu sredinu iz Banja Luke za njihov projekat “Spasimo plavo srce Evrope”.

martha

Rukovodilac razvoja u tvornici mašina GS Travnik Denis Bešić kazao je da im ova nagrada predstavlja podstrek za daljnji rad. Ideja za projekat električnog vozila EVO počela je prije tri godine.

"Zahtjev smo dobili od našeg njemačkog partnera da razvijemo lako električno dostavno vozilo. U projekt smo ušli zajedno. Kada je došao covid 19 naš njemački partner se povukao iz projekta. Mi smo prepoznali potencijal ovog vozila i nastavili smo sami. Sada smo u završnoj fazi. Još nas samo homologacija dijeli od serijske proizvodnje", pojasnio je.

evo

EVO vozilo ima maksimalnu nosivost 300 kg, a može do pređe do 100 kilometara. Predstavlja napredno električno vozilo za dostavu kojim upravlja umjetna inteligencija i koje je optimizirano za dostavu od posljednjeg kilometra.

Na bh. ulicama EVO vozilo ćemo vidjeti početkom 2025. godine.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti