Da li se spor u vezi HE na Drini vraća Ustavnom sudu BiH?

26.10.2021. 14:43 / Izvor: N1
N1

Sutra ipak neće održana sjednica zajedničke Komisije za koncesije BiH, jer je član Mensur Šehagić iz reda bošnjačkog naroda, obavijestio da je na bolovanju.

Sutra ipak neće održana sjednica zajedničke Komisije za koncesije BiH, jer je član Mensur Šehagić iz reda bošnjačkog naroda, obavijestio da je na bolovanju, potvrđeno je za N1.

Ovoj komisiji, podsjetimo, povjereno je rješavanje spora u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) "Buk Bijela" na Drini.

Komisija može raditi samo u punom sastavu; na sastanku moraju biti prisutni svi članovi. No odluke se donose većinom glasova. Predsjedavajući Komisije, kako je potvrđeno, zatražiće dodatno vrijeme od Ustavnog suda BiH za odluku, no kako će sud na ovo odgovoriti biće poznato u četvrtak.

Tada ističe rok koji je Ustavni sud BiH dao zajedničkoj komisiji da riješi spor.

Mensur Šehagić ranije je pred Sudom BiH pokrenuo i upravni spor zbog rješenja o imenovanju Komisije za koncesije koju smatra da nije legalna u odnosu na nacionalnu, teritorijalnu ali i stručnu zastupljenost.

Zajednička komisija za koncesije formirana je od šest članova iz RS i jednog s područja Federacije, odnosno predstavnika državne i Komisije za koncesije RS. Većini iz entiteta Republike Srpske kumovala je državna komisija koja više od godinu dana radi bez dva člana iz Federacije, i jednog iz Brčko distrikta, a nakon što su starim članovima mandati istekli.

Upravo zbog toga, Mensur Šehagić smatra kako je formiranje zajedničke komsije nelegalno i nelegitimno, jer preostala četiri člana državne komisije ne održavaju ni nacionalnu ni teritorijalnu zastupljenost koja je u ovom slučaju izuzetno važna.

U državnoj komisiji nema nijednog pravnika, zbog čega je postavio i pitanje i stručnosti komisije koja treba donijeti odluku. O svemu ovome informirao je Sud BiH, koji u upravnom sporu treba da odluči o legalnosti rada komisije.

Ustavni sud BiH je sredinom jula odlučujući o zahtjevu 24 državna parlamentarca da se poništi odluka vlade Republike Srpske o davanju koncesije za gradnju Hidroelektrana na Drini, naložio Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke, riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Zajednička komisija, treba da, prema odluci Ustavnog suda, zauzme stav do kraja oktobra, tačnije 28.10. Ukoliko se to ne desi, sve se vraća Ustavnom sudu.

Koncesiju na izgradnji Buka Bijela, podsjetimo, dobila je firma u kojoj Elektroprivreda Srbije ima većinski dio. Zastupnici Predstavničkog doma su zahijevali da se koncesija poništi jer odluke u vezi s državnom imovinom mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Stav članova koji dolaze iz Komisije za koncesije RS je jasan i javan, do kraja će insistirati na interesu Republike Srpske.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je juče za “Politiku” da ne treba niko ni da razmišlja o odustajanju od gradnje "Buk Bijele" budući da je to projekat koji otvara mogućnost za izgradnju i drugih projekata ove vrste koji su od važnosti za razvoj ne samo Republike Srpske, već i cijele BiH.

"Pripremni radovi uveliko teku, do sada je uloženo oko 20 miliona eura i svi oni koji pokušavaju da spriječe započetu gradnju morali bi da imaju u vidu i to da bi neko tu štetu morao da nadoknadi", poručio je Đokić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije