Vlada USK financijski podržala gradnju i razvoj gradskih poslovnih zona

03.11.2021. 13:52 / Izvor: Fena
vlada usk

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) ove godine je sa 390.000 KM podržala gradnju i razvoj poslovnih - industrijskih zona.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) ove godine je sa 390.000 KM podržala gradnju i razvoj poslovnih - industrijskih zona u četiri grada i općine koji su ispunili sve potrebne preduslove. Ovaj budžetski iznos namijenjen je kao subvencija za izgradnju poduzetničke infrastrukture.

"Gradu Bihaću je dodijeljen iznos 80 hiljada, kao i Općini Bosanska Krupa, zatim Cazinu 100 hiljada, dok je Bosanski Petrovac dobio 130 hiljada maraka. Dakle, četiri grada i općine su dobili novčani iznos koji su projektima i predvidjeli, tako da su njihovi zahtjevi u potpunosti ispunjeni. Velika Kladuša, Ključ i Bužim nisu ni aplicirali za subvencije, dok Općina Sanski Most nije opravdala prošlogodišnji utrošak namjenskih sredstava, tako da nije ispunjavala uslove", kazala je ministrica privrede USK Samra Mehić.

Općina Bosanski Petrovac će dobijeni novac usmjeriti za gradnju kanalizacionog sistema od Poslovne zone "Gorinčani" do prečistača otpadnih voda.

"Dio novca smo dobili i od Vlade Federacije BiH, a nadamo se i podršci Federalnog fonda za zaštitu okoliša, čime bismo zaokružili financijsku konstrukciju ovog projekta od 400 hiljada KM. Već iduće godine bismo trebali krenuti sa izgradnjom i realizacijom izuzetnog značajnog projekta za našu općinu", riječi su načelnika Općine Bosanski Petrovac Mahmuta Jukića.

Gradske i općinske poslovne zone u USK apostrofirane su kao generatori privrednog razvoja, tako da su ovakva ulaganja planirana i u narednom periodu.

"Gradonačelnici i načelnici općina ulažu ogroman napor prilikom razvijanja ovih poslovnih zona i stvaranja pozitivnog privrednog ambijenta. Evidentan je interes domaćih privrednika i stranih investitora, a s obzirom da je to naš zajednički interes, sve će maksimalno podržati i kantonalna vlada. Namjera nam je da već u budžetu za narednu godinu povećamo ovaj iznos", naglasio je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije