Počitelj: Urušavanje građevina starih više od 400 godina

04.11.2021. 09:46 / Izvor: BHRT
Počitelj

Foto: BHRT

Poznatu počiteljsku kulu i medresu već godinama nagriza zub vremena, a posljedica je urušavanje krovova na tim objektima i njihovo propadanje.

Počitelj, malo hercegovačko mjesto u orijentalno-mediteranskom stilu, oduvijek je privlačio prolaznike, turiste i umjetnike. Međutim, tvrđava, medresa, kula i ostaci građevina starih više od 400 godina svjedoče o nemaru vlasti za ovaj hercegovački biser.

Iako je Počitelj zaštićeni Nacionalni spomenik BiH, a svake godine privuče i desetke tisuća turista, nadležne institucije ne vode adekvatnu brigu o njegovim povijesno-kulturnim dobrima. 

Poznatu počiteljsku kulu i medresu već godinama nagriza zub vremena, a posljedica je urušavanje krovova na tim objektima i njihovo propadanje. 

Šišman Ibrahim-pašina medresa, s originalnim bakarnim kupolama,izgrađena je prije više od 350 godina. Proteklih dana srušio se dio drvene konstrukcije nastrešnice, a urušava se i krov. I na počiteljskoj kuli koja dominira mjestom, već duže vrijeme propada krov. 

"Šteta je nemjerljiva, ako je taj objekat i ostali objekti, evo konkretno pičam o medresi, ako je izdržao tolike vjekove da je opstao zar u 21. vijeku dozvoljavamo da taj objekat padne i propadne totalno.To je zbilja opasno, kamenje pada, turisti idu gore na vlastitu odgovornost", kazala je Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.

"Sigurno tu treba 100-njak tisuća maraka da bi se to sve uredilo, ali čekajući da netko iz Sarajeva dođe bojim se da će se sve to urušiti", smatra Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Vidić kaže kako je problem što je više institucija nadležno za ovaj problem, ali se loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge. 

"Nadležnost imaju tri federalna ministarstva, prostornog uređenja, zaštite okoliša i turizma i treće sporta i kulture i tome još treba dodati Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika i jasno je da to neće funkcionirati", kazao je gradonačelnik.

U gradskoj upravi Čapljine kažu da su za projekt rasvjete Počitelja izdvojili 36 tisuća maraka, ali trenutno čekaju dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Ljudima je Počitelj magija, ljudi koji ga vide bilo gdje, dođu, turisti hrle, dolaze, možda ne u onom broju koji bi bio adekvatan da mi imamo šta ponuditi u principu, ako pogledate da se sve ruši, da nema odvoza smeća, da je sve u mraku, a godinama se za to sve borimo", istakla je Jadranka.

Turistički radnici apeliraju na nadležne institucije da se uključe u zaštitu i brigu o ovom hercegovačkom biseru kako bi ponovno bio sigurna Meka i za turiste i umjetnike. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije