Tajne skrivenog vojnog aerodroma šansa za turizam

08.11.2021. 09:47 / Izvor: Nezavisne novine
aerodrom Željava

Namjera članova ovog kluba je da uspostave letjelište za sportske potrebe, kako bi se omogućio prijem aviona čiji je kapacitet do 10 osoba.

Prostor nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, u okolini Bihaća, koji je već punih 30 godina prepušten propadanju i zubu vremena, ovih dana oživljavaju članovi Aero-kluba "Bihać", nakon što im je Vlada Federacije BiH dala da koriste taj lokalitet na period od 10 godina.

Namjera članova ovog kluba je da uspostave letjelište za sportske potrebe, kako bi se omogućio prijem aviona čiji je kapacitet do 10 osoba.

U posljednjih nekoliko sedmica očišćeno je oko kilometar poletno-sletnih staza koje je vremenom okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje dijelova piste koji su u međuvremenu propali.

Predsjednik pomenutog kluba Dževad Mašić kaže kako sve aktivnosti finansiraju vlastitim sredstvima, a cilj svega je da se na ovom lokalitetu razvija aero-sport, ali i turizam.

"Posla je dosta, a podršku i pomoć imamo od gradskih vlasti, koje su nam osigurale građevinsku operativu. Cijeli prostor koji smo planirali ne možemo odmah očistiti, jer postoji sumnja u postojanje minskih polja. Obećanja su kako će deminiranje uslijediti na proljeće iduće godine, kako bismo aktivnosti u cijelosti realizovali. To nam je sada otežavajuća okolnost, jer radove možemo obavljati samo na asfaltnim površinama", kazao je Mašić.

Prema njegovim riječima, ovaj vojni aerodrom presijeca međudržavna linija razrgraničenja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali se aerodromske piste većim dijelom nalaze na teritoriji naše zemlje.

Namjera članova kluba je da u budućnosti prilagode prostor za sve vrste sportskog letenja, koje uključuje male avione i jedrilice, te padobranstvo. Također, žele da privuku potencijalne turiste koje zanima istorija i tajne koje krije nekadašnji vojni aerodrom Željava, čiji je najveći dio skriven u njedrima planine Plješevice.

"Uvjereni smo da bi se na ovakav način mogla upotpuniti turistička ponuda Bihaća, koja uključuje Nacionalni park "Una" i druge sadržaje", kaže Mašić.

Ovaj nekadašnji vojni kompleks bio je najskuplji projekat bivše Jugoslavije i jedna od najvećih podzemnih vojnih baza u Evropi, a građen je punih 13 godina. Gradnja je započela 1955, a završila 1968. godine, od kada ga je koristila Jugoslovenska narodna armija. Grandiozni podzemni kompleksi su izgrađeni u utrobi Plješevice, a veći dio tunela i prostorija uništen je i zarušen početkom rata u Jugoslaviji, kada je aerodrom napušten.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije