Ministar Delić: Dogovoreni značajni projekti s Generalnom direkcijom šuma Turske

13.11.2021. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Adnan Delić

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić razgovarao je jučer u Ankari s Bekirom Karacabeyom, generalnim direktorom Generalne direkcije šuma Turske.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić razgovarao je jučer u Ankari s Bekirom Karacabeyom, generalnim direktorom Generalne direkcije šuma Turske.

Na sastanku, koji je dogovoren u avgustu ove godine, tokom posjete delegacije Generalne direkcije šuma Turske Ministarstvu privrede KS, Delić i Karacabey razgovarali su o usaglašavanju memoranduma o razumijevanju, koji će potpisati Ministarstvo i Generalna direkcija."Veoma sam zadovoljan današnjim sastankom i dogovorima koje smo postigli. Razmijenili smo ideje i prijedloge, te se složili da naša saradnja treba ići u smjeru edukacije, organiziranja seminara i stručnih radionica, razmjene naučnih i tehničkih informacija, povezivanja naših institucija u oblasti šumarstva i ruralnog razvoja i drugim bitnim segmentima u oblasti šumarstva", izjavio je nakon sastanka ministar Delić.

Memorandum o razumjevanju, koji će potpisati ove dvije institucije, odnosi se na saradnju u oblasti zaštite šuma i unapređenja gospodarenja šumama, saradnju na unapređenju ruralnog razvoja, razmjenu iskustava u oblasti upravljanja šumama, kao i iskustava o upravljanju i restruktuiranju zemljišnih parcela.

Posebno se to odnosi na oblast formiranja državnih zemljišta za javne potrebe, konsolidaciju zemljišta po pitanju ruralnog razvoja, aktiviranje nedovoljno iskorištenog i neprivlačnog zemljišta u državnom vlasništvu, te saradnju vezanu za značaj šuma u globalnoj borbi s klimatskim promjenama.

S tim u vezi, dogovorena je i saradnja na razmjeni studenata i učenika u okviru dana pošumljvanja u Turskoj i Kantonu Sarajevo. To će biti izuzetna prilika, kako za studente i učenike iz Bosne i Hercegovine, tako i za studente i učenike iz Turske da već u fazi školovanja stvaraju veze s kolegama i razmjenjuju znanja i iskustva u oblasti šumarstva.

Osim navedenog, ministar Delić kazao je i da je jučer dogovorena realizacija dva značajna projekta za Kanton Sarajevo."Razgovarli smo i o zdravstvenoj zaštiti šuma, te dogovorili saradnju na realizaciji dva vrijedna projekta koji se tiču monitoringa zdravstvenog stanja šuma i uspostavljanja dijagnostičko – prognozne službe za oblast šumarstva na području Kantona Sarajevo. Uspostavljanje ove službe od iznimnog je značaja, ne samo za Kanton Sarajevo, nego i za Federaciju BiH i bit će prvi takve vrste u Kantonu, ali i u FBiH", pojasnio je ministar Delić.

Istakao je i da jučerašnji dogovor predstavlja intenzivno jačanje veza između Kantona Sarajevo i prijateljske Republike Turske, ne samo u oblasti šumarstva, nego i sveukupnih odnosa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije