Muzej Mersad Berber

Investicije / PROJEKTI

Nastavak radova na projektu izgradnje Muzeja "Mersad Berber"

Ukoliko budu blagovremeno provedene sve procedure, projekat bi uskoro mogao biti otkočen i radovi nastavljeni.

01.12.2021. 15:47 / Izvor: Akta.ba

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić susreo se u Zagrebu sa Ensarom Berberom, sinom istaknutog umjetnika Mersada Berbera, a prilikom susreta zvanično je najavljen nastavak radova na projektu izgradnje Muzeja "Mersad Berber" u općini Stari Grad. Ovaj projekat je Općina Stari Grad najavila je i počela 2019. godine, a muzej će se nalaziti u ulici Zelenih beretki, u prostoru veličine 450 metara kvadratnih koji Općina ustupa za potrebe muzeja.

Općinsko vijeće Stari Grad je, na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, u januaru 2019. godine usvojilo odluku o izdvajanju sredstava u iznosu od 300.000 KM za ovaj projekat, a od sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora.

Iste godine pristupilo se realizaciji radova koji su obustavljeni kada se pokazalo da će rekonstrukcija i adaptacija postojećih prostorija biti dosta kompleksnija od prvobitne zamisli, te je trebalo osigurati i dodatna sredstva.

Ovi problemi bi uskoro mogli biti riješeni imajući u vidu da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izrazila spremnost da Grad Sarajevo bude partner u projektu. Ukoliko budu blagovremeno provedene sve procedure, projekat bi uskoro mogao biti otkočen i radovi nastavljeni.

Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

Kako je ranije izjavio načelnik Hadžibajrić, ovdje se radi o značajnoj investiciji, ali njena opravdanost nije upitna. "Radi se o velikoj investiciji, ali mi ćemo taj projekat dovesti do kraja jer smatram da Sarajevo, građani i generacije koje dolaze zaslužuju jedan reprezentativan prostor u kojem će biti izložena djela koja je Berber stvarao za života," izjavio je ranije načelnik Hadžibajrić.

Djela Mersada Berbera nalaze se u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Bio je umjetnik za kojeg je znao svaki Bosanac i Hercegovac, a kojem se cijeli svijet divio. Najznačajniji ciklusi su mu: Sarajevske hronike, Put u Skender Vakuf, Otomanske hronike, Hommage a Velazquez, Hommage Vlahi Bukovcu i posljednji Srebrenica i Arhiv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije