Bratunac: Pušten u rad novoizgrađeni vodovod u Zalužju

20.12.2021. 14:26 / Izvor: Fena
Bratunac vodovod

Stavljen je u funkciju novoizgrađeni vodovod u Mjesnoj zajednici Zalužje u općini Bratunac, koji će snabdijevati nekoliko povratničkih naselja.

Stavljen  je u funkciju novoizgrađeni vodovod u Mjesnoj zajednici Zalužje u općini Bratunac, koji će snabdijevati nekoliko povratničkih naselja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

Resorni ministar Edin Ramić posjetio je, naime, povratničku zajednicu u općini Bratunac te s potpredsjednikom entiteta Republika Srpska Ramizom Salkićem, načelnikom Općine Bratunac Srđanom Rankićem i predstavnicima povratnika razgovarao o realiziranim prijektima te o projektima neophodnim u povratničkim mjestima. Novoizgrađeni vodovod u Mjesnoj zajednici Zalužje sufinansirali su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, povratnici i Općina Bratunac.

"Razgovarali smo o životnim potrebama svakog čovjeka u ovoj lokalnoj zajednici. Neke značajne infrastrukturne projekte smo završili, o budućim projektima smo razgovarali i drago mi je da je načelnik Rankić izrazio spremnost da sufinansira neke od projekata. Vodovod je veoma važan naš zajednički projekat i trudimo se da rješavamo životna pitanja povratnika, a uredno snabdijevanje vodom jeste životna potreba svakog čovjeka. Nastavit ćemo institucionalnu dobru saradnju, a to ujedno znači i nova ulaganja u opštinu Bratunac i direktnu podršku povratnicima koji ovdje žive", ističe ministar Ramić

U općini Bratunac živi značajan broj pripadnika povratničke populacije.

"Podrška viših nivoa vlasti je neophodna svakoj lokalnoj zajednici. Ostvarili smo dobru saradnju s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i ta saradnja se ogleda kroz konkretne aktivnosti. Drago mi je da ćemo nastaviti u pravcu dobre saradnje, što će svakako općini Bratunac olakšati realizaciju kapitalnih projekata u mjestima gdje živi povratnička populacija", riječi su načelnika Rankića.

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić ističe važnost podrške povratnicima.

"Generalno, povratnici u ovaj entitet zadnjih nekoliko godina jedinu pomoć i podršku za život i opstanak dobijaju od Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica. Takav je slučaj i s Bošnjacima Bratunca. U ovoj godini, kao i ranijih godina, urađeno je više infrastrukturnih projekata, obnove stambenih jedinica, pomoći u mehanizacij i drugim vrstama pomoći", kazao je Salkić.

On se nada ovakvoj te i snažnijoj pomoći u narednom periodu svim povratnicima u ovom entitetu.

"Na svima nama je da lobiramo ulaganje privrednika i otvaranje novih radnih nimjesta u zonama povratka", zaključuje Salkić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije