Investicije / PROJEKTI

Paviljon IX u Zenici predat na korištenje

22.12.2021. 15:55 / Izvor: Akta.ba
KPZZT Zenica

U prostorijama KPZZT Zenica, danas je upriličena primopredaja novoizgrađenog objekta Paviljon IX namijenjenog za smještaj pritvorenika.

U prostorijama KPZZT Zenica, danas je upriličena primopredaja novoizgrađenog objekta Paviljon IX namijenjenog za smještaj pritvorenika.

Predstavnica Kancelarije Europske Unije u BiH,  kompanija za nadzor nad izvođenjem  radova  Aksa d.o.o. Zenica, i direktor KPZZT Zenica, u prisustvu pomoćnika Federalnog ministra pravde,  potpisali su  certifikat o konačnom prihvatanju radova.

S obzirom da su radovi završeni u predviđenim rokovima, Ministarstvo prostornog uređenja ZE-DO kantona izdalo upotrebnu dozvolu za objekat, Izvođač radova otklonio sve nedostatke u garantnom roku, stekli su se svi uslovi za predaju objekta Paviljon IX KPZZT Zenica na dalje korištenje i upravljanje.

Izgradnju objekta u vrijednosti 2,2 miliona Eura finansirala je Kancelarija Europske Unije u BiH putem Fonda IPA 2015.

Izgradnjom Paviljona IX  zatvor u Zenici dobio je moderan objekat za smještaj 236 pritvorenika, čime  je omogućeno da se dio  pritvorenika   iz neuslovnih prostora premjeste  u potpuno uslovne  prostore.

Paviljon IX  izgrađen je u skladu sa evropskim standardima koji zadovoljavaju potrebe za smještaj i resocijalizaciju zatvorenika. Sve ćelije imaju mokri čvor, TV i  potreban namještaj. U sklopu Paviljona urađen je fitness centar, biblioteka, prostor za ručavanje . Urađena je vlastita kotlovnica na pelet.

Uslovi koji se tiču materijalno – tehničkog obezbjeđenja potrebnog za objekte ovakvog tipa su u cjelosti ispunjeni. Paviljon je  pokriven elektronskim bezbjedonosnim sistemom.

Pri izgradnji objekta posebna pažnja se  posvetila debljini omotača zgrade, bravarskim pozicijama kao i rasvjeti u objektu. Objekat je u cjelini energetski efikasan što znači da će imati i optimalne troškove eksploatacije.

        

 

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije