U planu izgradnja tunela kroz Trebević vrijednog 200 miliona KM

28.12.2021. 14:13 / Izvor: Akta.ba
tunel trebević

Grad Istočno Sarajevo hoće da investira u izgradnju tunela od Pala do Istočnog Novog Sarajeva kroz Trebević.

Grad Istočno Sarajevo hoće da investira u izgradnju tunela od Pala do Istočnog Novog Sarajeva. Tunel bi pratio dio stare pruge i išao bi kroz Trebević koji bi približio dvije opštine sa sadašnjih 40 minuta, na svega deset minuta vožnje. To je najveća putna investicija Grada koja bi poslije studije izvodljivosti, mogla da krene u realizaciju već naredne godine. Kineska kompanija sa kojom je već stupio u kontakt gradonačelnik, veoma je zanteresovana da radi tunel od osam kilometara, jer imaju, kaže gradonačelnik, iskustva da probijaju brdo dugačko čak 45 kilometara, javlja ATV portal.

"I eventualno postizanje dogovora oko projektovanja i izgradnje ovog tunela koji bi po nekim procjenama bio dužine između 7 I 8 kilomatara, vrijednost investicije do 200 miliona maraka, za koju kineska kompanija kaže da ima mogućnost da bude finasisrana od nacionalne kineske banke na period od 15 godina", rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Da se krene u sve studije izvodljivosti dali su zeleno svjetlo i zvaničnici Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je RS prije mogla samo da sanira i popravlja, a sada je kaže došla u tu poziciju da gradi. U prilog tome ide izgradnja tunela Čemerno, dužine 4, 5 km koji je znatno povezao istok sa jugom Srpske.

"Jedna od najvećih investicija u gradu u koju ćemo krenuti već naredne godine jeste izgradnja tunela, kroz koji će se od Lukavice do Pala ići manje od deset minuta", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Tunel preko Trebevića skratio bi put i od juga Republike Srpske do Srbije. Ali što je najbitnije, još više bi povezao fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kao i osigurao razvoj turizma.

"Znači će u univerzitetskom smislu, jer na području Pala nalaze se četiri fakulteta, ostali dio fakulteta je na području Lukavice, znači će u turističkom smislu zbog Jahorine, Ravne Planine koje će biti zanimljivi u turističkom smislu i ljeti“, rekao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

"Projekat koji je značajan za cijelu Republiku Srpsku, za cijeli ovaj prostor, ovo nije samo povezivanje dva dijela Istočnog Sarajeva, ovo je bliža veza sa Jahorinom, ovo je lakši dio ulaska u Sarajevo iz pravca Srbije", rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Sada se trenutno analizira frekventnost saobraćaja, geološki I konstruktivni aspekt. Ako se investicija pokaže kao opravdana, tunel bi mogao da bude završen za manje od tri godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije