Za 63 investiciona poticaja Vlada TK planirala 34 miliona KM

28.12.2021. 14:51 / Izvor: Akta.ba
vlada tk sjednica

Tokom ove godine registrirana su ukupno 63 investiciona poticaja koje provode ministarstva, uprave i upravne organizacije na Tuzlanskom kantonu.

Tokom ove godine registrirana su ukupno 63 investiciona poticaja koje provode ministarstva, uprave i upravne organizacije na Tuzlanskom kantonu, navodi se u izvještaju o ažuriranim poticajima u okviru liste investicionih poticaja ministarstava, samostalnih uprava i upravnih organizacija Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, koje je danas prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona 

Planirani iznos investicionih poticaja ministarstava, uprava i upravnih organizacija u 2021. godini za 63 investiciona poticaja iznosi 34.324.396 KM što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu. Lista ažuriranih investicionih poticaja u Tuzlanskom kantonu objedinjena za sva ministarstava i uprave će biti objavljena na bosanskom i engleskom jeziku na web stranici Vlade Tuzlanskog kantona 31. decembra ove godine, kako bi se investitori i korisnici investicionih poticaja s njom mogli upoznati.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je i informaciju o efektima realizacije Programa poticaja zapošljavanja u 2021. godini. Tim programom, realiziranim putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, zaposlene su 22 osobe, osam osoba je stručno osposobljeno bez zasnivanja radnog odnosa, za što je utrošeno ukupno 153.073 KM.

Kada je riječ o zasnivanju radnog odnosa, te osobe ne pripadaju boračkoj populaciji, a radi se o devet osoba mlađih od 30 godina, bez obzira na stručnu spremu, šest pripadnika romske nacionalnosti, sedam članova porodica u kojoj ni jedan član porodice nije zaposlen.

Prema podacima Porezne uprave TK, u novembru ove godine na području Tuzlanskog kantona bilo je zaposleno 103.589 osoba, što je za 2.164 osoba odnosno dva posto više u odnosu na novembar lani. Na evidenciji Službe za zapošljavanje u deset mjeseci ove godine zabilježeno je i povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih osoba.

U oktobru je registrovano 71.838 nezaposlenih osoba, što je manje za 5.326 ili 7,4 posto nezaposlenih osoba u odnosu na oktobar prošle godine. Posmatrano po strukturi, nezaposleno je 4.779 visoko obrazovanih osoba, od toga 3.491 žena i 1.288 muškaraca, obuhvaćeno u 280 raznih zanimanja, saopćeno je iz Vlade TK.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije