Proširenje platforme: Sarajevski aerodrom dobija četiri nove parking pozicije

29.12.2021. 08:40 / Izvor: Akta.ba
aerodrom sarajevo

JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo objavio je tender za izvođenje radova na proširenju platforme - Prva faza i sanacija pozicije parkiranja aviona.

JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo objavio je tender za izvođenje radova na proširenju platforme - Prva faza i sanacija pozicije parkiranja aviona.

Procijenjena vrijednost radova bez PDV-a je 5,9 miliona KM.

Postojeća platforma je pravougaonog oblika ukupne površine 38.000 m² (uključujući Apron Taxiline) i može primiti 7 aviona koda C ili više (do 12 različitih vrsta a manjih dimenzija).

Sa istočne strane postojeće platforme, do ruba paralelne rulnice TWYA nalazi se zona budućeg gradilišta prve faze proširenja platforme, tlocrtne površine cca 18.802 m2.

U skladu sa ICAO standardima planirana je gradnja 4 nove parking pozicije za klasu aviona C. Površina nove stajanke, sa četiri parking pozicije je cca cca 9.151,20 m2.

Planirani su i radovi na sanaciji postojeće parking pozicije 1, ukupna površina sanacionih radova cca 2.493,30 m2.

Kao završna kolovozna konstrukcija planirana je betonska ploča. Zahtjevana deklaracija za betonske površine stajanke nove platforme sa četiri parking pozicije je također PCN 70/ R/C/W/T.

Osim građevinskih asfalterskih i betonskih radova na ugradnji cca 3.500,00 m3 betona, planirani su i obimni elektro i hidro radovi koji će pratiti gradnju buduće platforme sa četiri nove parking pozicije.

"Od uvođenja izvođača u posao do primopredaje radova, investitor zahtjeva Izvođenje radova kontinuirano, bez prekida u radu u toku 24 sata, u toku šestodnevne radne sedmice, odnosno bez prekida u radu za subotu. Potrebno je planirati prekide u radu samo za jedan dan u sedmici nedelja, odnosno državne, međunarodne i vjerske praznike. Također, nadzor može odobriti prekid u radu, odnosno kraće radno vrijeme u toku dana i/ ili noći ili manji broj dana u toku šestodnevne radne sedmice, u slučaju veoma nepovoljnih vremenskih uslova za izvođenje konkretne faze radova", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

platforma sarajevo

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije