Nakon dokumentacije, slijedi građevinska dozvola za Aerodrom Trebinje

30.12.2021. 08:15 / Izvor: Nezavisne novine
Trebinje aerodrom

Početkom naredne godine će biti završena sva planska dokumentacija za Aerodrom Trebinje, zaključeno je na javnoj raspravi o zoning planu "Aerodrom Trebinje".

Početkom naredne godine će biti završena sva planska dokumentacija za Aerodrom Trebinje, zaključeno je na javnoj raspravi o zoning planu "Aerodrom Trebinje" održanoj juče u Trebinju.

"Očekujemo da se početkom naredne godine planska dokumentacija usvoji u Narodnoj skupštini RS, da se poslije toga završi tehnička dokumentacija, dobije građevinska dozvola i da počnu radovi", rekao je na raspravi Mladen Stanković, direktor preduzeća "Aerodrom Trebinje".

Pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje RS Dragan Jeftić precizirao je da se očekuje da će usvajanje zoning plana biti u februaru 2022, a da nakon toga slijedi izuzimanje zemljišta.

"Nakon toga se otvara postupak eksproprijacije zemljišta i izdavanja lokacijskih uslova, tako da time počinju pripremni radovi na izgradnji aerodroma, a osnovni uslov je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokalitetu aerodroma", naveo je on. 

Jeftić je podsjetio da su počeli radovi na istraživanjima terena na području sela Taleža gdje treba da bude aerodrom.

"Mislim da će građani, koji su do sada bili skeptični, vidjeti da se kreće u pravu realizaciju. Aerodrom će se raditi fazno jer je riječ o veoma kompleksnom objektu", najavio je Jeftić, napominjući da za realizaciju neće biti problema jer je novac obezbijeđen od Vlade Srbije, Vlade RS i grada Trebinja.

Prema riječima Veselina Savića, direktora trebinjske Područne jedinice Privredne komore RS, privrednici u ovom dijelu Republike Srpske su pozitivno prihvatili ovaj projekat.

"Nadamo se da će ovaj put doći do njegove realizacije jer se ozbiljno krenulo u to. Očekujemo pozitivne efekte za privredu ne samo Trebinja, nego i cijele regije i šire, a očekujemo da će i u pripremnim radovima biti uključen dio domaće građevinske operative, kao i kasnije u gradnji objekta", naveo je Savić.

Milan Tešanović, ispred nosioca izrade zoning plana, objasnio je da će nakon javnog uvida i rasprave biti razmotrene sve primjedbe zainteresovanih stranaka na nacrt zoning plana, nakon čega ovaj dokument ide na usvajanje, vjerovatno, u februaru naredne godine. Javni uvid zoning plana trebinjskog aerodroma traje do 6. januara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije