Novalić i Džindić u Varešu: Podrška infrastrukturnim projektima (VIDEO)

04.01.2022. 14:50 / Izvor: Fena
Vareš posjeta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su danas općinu Vareš.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su danas općinu Vareš gdje su s načelnicima Vareša Zdravkom Maroševićem i Olova Đemalom Memagićem razgovarali o infrastrukturnim projektima.

Premijer Novalić je kazao da Vlada FBiH u posljednje vrijeme znatno više surađuje s općinama, jer su shvatili da one daleko racionalnije koriste sredstva.

"Održavanjem niza sastanaka želimo uvidjeti šta je to što malim zajednicama treba", kazao je Novalić.

Istakao je da su razgovarali o proizvodnji plemenitih metala, turističkim destinacijama kao što je Bobovac, kao i povećanju komunikacije između općina, kao što su Vareš i Olovo.

"Tuzlanski kanton i Vlada FBiH već rade na idejnom projektu izgradnje pruge. Banovići su udaljeni svega 42 km od Vareša", kazao je federalni premijer.

Također su govorili i o izgradnji puta Vareš - Oćevija, gdje bi Federacija BiH imala ulogu moderatora.

"Potrudit ćemo se da zajedničkim snagama to riješimo", zaključio je Novalić.

Ministar Džindić kazao je da i u Varešu i u Olovu postoje privatni rudnici koji su spremni za eksploataciju nakon što je resorno ministarstvo izdalo sve neophodne dozvole.

"Ovo je primjer na koji način možemo pomoći rudnicima", kazao je.

Na sastanku je, kako je naveo, konstatovana spremnost da se pomogne lokalnoj zajednici kroz gradnju infrastrukturnih projekata, kao i zapošljavanju.

Pojasnio je da su oba rudnika u vlasništvu stranog partnera te da posluju po zadnjim svjetskim standardima.

"To su rudnici plemenitih metala i sve rude idu na svjetsku berzu, čime je zagarantovan prihod", dodao je.

Oživljavanje željeznica je, dodao je, sljedeći uslov za ekonomski isplativu eksploataciju ruda. Infrastruktura se mora rješavati - naglasio je Džindić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević istakao je da malim općinama treba pomoć viših nivoa vlasti i investitora kako bi našli prosperitet i opstojnost na tim prostorima.

Napominje da općina Vareš nije cestovno dobro povezana s Olovom, te da na tom putu nisu iskorišteni turistički potencijali.

Načelnik Olova Đemal Memagić kazao je da prije svega, trebaju koristiti prirodne resurse, za što je potrebna dobra infrastruktura.

"Suradnja Olova i Vareša je vrlo interesantna, zajedno možemo mnogo toga", smatra on.

Načelnici su zahvalili delegaciji Vlade FBiH na posjeti i podršci.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije