Investicije / PROJEKTI

Završena rekonstrukcija separatne kanalizacione i vodovodne mreže na Alifakovcu

05.01.2022. 11:13 / Izvor: Akta.ba

Projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na Alifakovcu počeo je 22.septembra, 2021. godine, a vrijednost izvedenih radova je 1.444.800 KM.

Polaganje cijevi za fekalnu, oborinsku i vodovodnu mreže u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara je završeno.

Kako su nam potvrdili iz Službe za investicije i komunalne poslove završena je kompletna rekonstrukcija separatne kanalizacione (fekalne i oborinske) i vodovodne mreže na Alifakovcu.

Na kanalizacionoj mreži zamijenjene su cijevi oborinskog kanala u dužini 445 metara i fekalnog u dužini od 488 metara. Na mreži je izgrađeno 35 novih šahtova i izvršena je rekonstrukcija kućnih kanalizacionih priključaka.

Po pitanju vodovodne mreže, umjesto dva cjevovoda položen je jedan profila DN 300 dužine 430 metara, kojim će se osigurati veća funkcionalnost sistema kao i smanjiti gubici na istom, a osim toga rekonstruisan je i dio cjevovoda profila DN 100 ( cca 20 metara).

Također je izvršeno ispiranje i ispitivanje novopostavljenog cjevovoda i urađena analiza uzoraka vode, te se nakon rezultata uzoraka pristupilo povezivanju kućnih priključaka na novi vodovod.

Da bi projekat bio u cjelosti završen, preostalo je još asfaltiranje dionica na kojima su se izvodili radovi. Kako su potvrdili u nadležnoj službi, ovi radovi izvest će se početkom građevinske sezone i čim to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

"Gradilište je sada zatvoreno, odnosno radovi su obustavljeni do početka građevinske sezone, a na dijelovima saobraćajnice gdje su se izvodili radovi postavljen je tampon, te je omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja. Do sticanja povoljnih uvjeta za izvođenje radova na asfaltiranju vršit će se manji pripremni radovi i održavanje gradilišta u skladu sa vremenskim prilikama", pojasnili su.

Projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na Alifakovcu počeo je 22.septembra, 2021. godine, a vrijednost izvedenih radova je 1.444.800 KM.

Projekat se odvijao u četiri faze. Prva faza radova izvodila se od Inat kuće do raskrsnice kod pekare Alifakovac, druga faza bila je od pekare Alifakovac do raskrsnice sa Franjevačkom ulicom, treća faza od Franjevačke ulice do Magude i četvrta faza izvodila se od Magude do raskrsnice Megara - Mehmeda Mujezinovića. Kroz sve faze prvo je rađena rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže, a zatim i rekonstrukcija vodovodne mreže. Radove je izvodila firma Mibral d.o.o.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije