Stvoreni preduslovi za izgradnju industrijske zone u Bratuncu

14.02.2022. 09:10 / Izvor: Akta.ba
industrijska zona

​Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je u petak, nakon sastanka sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem, da su stvoreni preduslovi za izgradnju industrijske bescarinske zone kod novog mosta i graničnog prelaza "Bratoljub" u bratunačkoj opštini.

​Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je u petak, nakon sastanka sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem, da su stvoreni preduslovi za izgradnju industrijske bescarinske zone kod novog mosta i graničnog prelaza "Bratoljub" u bratunačkoj opštini.

Petričević je rekao da se upoznao o dosadašnjim pripremnim aktivnostima i da se čeka izrada glavnog projekta za poslovnu zonu za narednih dva mjeseca.

"To će nam omogućiti da se obratimo Vladama Republike Srpske i Srbije za sredstva za izgradnju infrastrukture u novim industrijskim zonama. Sve aktivnosti su privedene kraju i ovo pitanje će biti delegirano za prvu zajedničku sjednicu dvije vlade koja uskoro treba da bude održana", pojasnio je Petričević.

On je istakao da bi ta sredstva bila iskorištena za infrastrukturu, što bi omogućilo izgradnju proizvodnih kapaciteta zainteresovanih privrednih subjekata.

Petričević je naveo da je cilj otvaranje prerađivačkih kapaciteta iz oblasti mašinske, građevinske, tekstilne i industrije obuće, koji zapošljavaju veći broj radnika i izvozno su orijentisani, kao i za preradu plastike.

"Položaj Bratunca i otvaranje novog graničnog prelaza otvaraju velike mogućnosti za privredni razvoj i zapošljavanje radnika sa obje strane Drine u novoj industrijskoj zoni. Ona će unaprijediti privredni razvoj i zapošljavanje na ovom području", ocijenio je Petričević.

Rankić je rekao da je opština obezbijedila kreditna sredstva za eksproprijaciju, u elaboratu predviđenih, oko 160 parcela za bescarinsku industrijsku zonu na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske o proglašavanju te lokacije od opšteg interesa.

"Geodetski elaborati i cijepanje nekih parcela su već završeni i pozvali smo vlasnike da ne obavljaju sjetvu na tim njivama, jer će im u toku ove godine biti isplaćena naknada za eksppoprisano zemljište na kojem će se graditi elektro, vodovodna, kanalizaciona i putna infrastruktura neophodna za izgradnju i funkcionisanje budućih privrednih subjekata u toj zoni", istakao je Rankić.

On je dodao da postoji veliko interesovanje privrednika iz Republike Srpske i Srbije za otvaranje svojih kapaciteta u slobodnoj zoni i da očekuje da će već u ovoj godini neki od njih početi da obavljaju svoju djelatnos na ovoj lokaciji koju je u petak obišao sa ministrom Petričevićem.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije