Objavljen javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta VE Poklečani

25.02.2022. 08:54 / Izvor: Akta.ba
VE Poklečani

Elektroprivreda HZ HB je ponovo objavila javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta za Vjetroelektranu Poklečani sa procijenjenom vrijednošću javne nabavke u iznosu od 700.000 KM bez uključenog PDV-a.

Elektroprivreda HZ HB je ponovo objavila javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta za Vjetroelektranu Poklečani sa procijenjenom vrijednošću javne nabavke u iznosu od 700.000 KM bez uključenog PDV-a. 

"U svrhu dokazivanja profesionalne sposobnosti ponuditelji trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u odgovarajućem profesionalnom ili drugom registru u zemlji u kojoj su registrirani ili da osiguraju posebnu izjavu ili potvrdu nadležnog tijela kojom se dokazuje njihovo pravo na obavljanje profesionalne djelatnosti, koja je u svezi s predmetom nabave", navodi se u pozivu. 

Radi se o planu izgradnje vjetroelektrane Poklečani pored Rakitna, a koja bi svojim položajem iskorištavala veliki potencijal sjevernih vjetrova koji pušu s obližnjih visova Čvrsnice. Projekt izgradnje dio je programa javnih investicija Federacije BiH 2021. - 2023. godine.

Rok za primanje ponuda je do 15.3.2022. godine.

Da podsjetimo, Elektroprivreda HZ HB je prošle godine u oktobru objavila javni poziv za izradu idejnoj i glavnog projekta VE Poklečani ali je isti poništen.

Vlada FBiH je prošle godine zadužila Elektroprivredu da nastavi i intenzivira aktivnosti na pripremi i realizaciji izgradnje elektroenergetskog objekta Vjetroelektrane VE Poklečani snage 132 MW.

"Zadužuje se JP "Elektroprivreda HZ HB" da u skladu sa važećim zakonima o koncesijama, kod nadležnih kantonalnih/općinskih organa ishodi potrebne akte za izgradnju VE Poklečani", navedeno je. 

Treba naglasiti kako će realizacijom projekta VE Poklečani značajnu korist svakako imati i šira lokalna zajednica kroz financijsku korist temeljenu na koncesijskoj naknadi, izgradnji pristupnih i opskrbnih cesta te aktiviranjem lokalnih gospodarskih subjekata na poslovima izgradnje, odnosno zapošljavanju lokalnog stanovništva. 

E.S.




 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije