Sastanak u Tuzli u vezi izmjene trase autoputa Tuzla - Brčko - Orašje

08.03.2022. 12:50 / Izvor: Fena
Sastanak

U posjeti Vladi Tuzlanskog kantona danas je boravio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Tema sastanka bila je neophodnost promjene trase autoputa Tuzla - Brčko - Orašje.

U posjeti Vladi Tuzlanskog kantona danas je boravio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Tema sastanka bila je neophodnost promjene trase autoputa Tuzla - Brčko - Orašje.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Srebrenika i Gradačca, te predstavnici poslodavaca iz ovih gradova. 

"Ovaj sastanak je bio vezan samo za projekat autoputa Tuzla - Brčko - Orašje, gdje postoji volja, postoje i neke tehničke pretpostavke i izgleda ekonomska opravdanost da se ta trasa izmijeni, da ide bliže naseljenim mjestima. Budući da je Vlada Federacije preko svoje Autoceste otvorila projekat 6. januara, budući da je projekat u toku ovdje treba politička odluka da li se mijenja trasa da bismo mi to mogli imputirati u projekat", izjavio je premijer Novalić.

Naglasio je da Vlada FBiH čvrsto stoji iza ekonomske stabilnosti Tuzlanskog kantona, te njegove komunikacijske deblokade.

Medijima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić koji je prezentirao zaključke sa današnjeg sastanka.

"Načelno smo dogovorili također da idemo prema formiranju jednog koordinacionog tijela koje će preuzeti sve dalje aktivnosti, dakle, kada je riječ o tehničkoj obradi teme koja je bila predmet rasprave. Nadležnost TK je isključivo izmjena prostornog plana i mi smo pokazali svoje opredjeljenje da idemo u tome pravcu", izjavio je Halilagić.

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović je kazao da postojeća trasa ne odražava životne potrebe.

"Mislimo da nismo zakasnili u svim procesnim radnjama i da još imamo vremena preduzeti konkretne aktivnosti. Svi proizvodni i trgovački kapaciteti Grada Srebrenika bili bi anulirani ovim idejnim rješenjem. Ne da bi pomogla autocesta, nego bi odmogla s obzirom na to da bi svi konzumenti sa teritorije EU obilazili i teritoriju Srebrenika i Gradačca", izjavio je Omerović.

Zahtjevi Srebrenika i Gradačca su da trasa autoputa prolazi u neposrednoj blizini postojeće magistralne ceste.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije