U Goraždu aktuelni projekti vrijedni 15, 2 miliona KM

01.04.2022. 07:40 / Izvor: Fena
Goražde

Posebno značajnim ocijenjeni su projekti izgradnje novih i obnove postojećih stambenih jedinica za korisnike kolektivnih centara ali i interno raseljene osobe, kao i projekti izgradnje infrastrukture, koji će, kako je istaknuto, doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika grada na Drini.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, boravi u dvodnevnoj posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde. On se jučer u popodnevnim satima najprije sastao s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem sa kojim je razgovarao o aktuelnim projektima koje resorno ministarstvo implementira u ovom dijelu države ali i planiranim za naredni period.

Posebno značajnim ocijenjeni su  projekti izgradnje novih i obnove postojećih stambenih jedinica za korisnike kolektivnih centara ali i interno raseljene osobe, kao i projekti izgradnje infrastrukture, koji će, kako je istaknuto, doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika grada na Drini.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica najavio nastavak podrške projektima u Goraždu.

"Kada su u pitanju objekti koje radimo kroz Regionalni stambeni program  - CEB II, mi u Goraždu imamo negdje oko 15.250.000 KM planiranih sredstava s tim da će to vjerovatno, zbog promjena na tržištu biti daleko više. Tu su i projekti putem našeg javnog poziva, gdje ćemo vidjeti sa Gradom Goražde, zavisno od njihovih prioriteta i mogućnosti, da i oni učestvuju u realizaciji nekih projekata. Pored toga ćemo, nadam se do kraja godine, i uz podršku Vlade FBiH nižim nivoima vlasti, takođe biti u prilici da nešto pomognemo Goraždu", kazao je Ramić.

Nije precizirao kada će biti okončana aktuelna izgradnja stambenih zgrada, ističući da će ti projekti biti završeni u skladu sa dinamikom dogovorenom sa izvođačima radova.

"Razgovarali smo sa gradonačelnikom da uporedo grad rješava pitanja priključaka i potrebnu infrastrukturu, tako da ćemo, nadam se, po završetku objekata useliti i korisnike. Danas smo prošli kroz te projekte koji su u fazi realizacije, razgovarali o projektima prijavljenim na naš javni poziv, tako da imamo izuzetno dobru i korektnu saradnju, a razgovarali smo takođe sa predstavnicima udruženja koje okuplja povratnike Srbe na području Goražda, tako da ćemo i prema njihovim molbama intervenisati na jednoj putnoj dionici", istakao je Ramić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da je, od ministarstava svih nivoa, Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice, na čelu sa ministrom Ramićem, najveći investitor u Grad Goražde.

"Sam završetak investicija vrijednih preko 15 miliona KM i rješavanje velikih problema prvenstveno sa stambenim jedinica koje građani Goražda čekaju od postdejtonskog perioda je nešto ogromno i mnogo značajno za Grad Goražde, kao i obnova postojećih stambenih jedinica odnosno potkrovnih stanova, jer iz naših vlastitih sredstava to ne bismo mogli uraditi. Na ovaj način riješit ćemo skoro sve ljude koji su bili u stambenoj potrebi, a ako nekolicina i ostane, pronaći ćemo rješenje.  U drugom dijelu je izgradnja putnih pravaca koje će Grad Goražde zajedno sa ministarstvom raditi i prepoznati i druge najznačajnije projekte", kazao je Imamović.

Uz zahvalnost ministru Ramiću, Imamović je kazao da su i kroz javni poziv koji je u toku prepoznati mnogi projekti prema Gradu Goraždu, sa kojima će, najavio je, biti upoznati i građani kao njihovi krajnji korisnici. Ocijenio je da se jedino saradnjom Grada Goražde, Federacije i BPK mogu napraviti napraviti konkretni rezultati.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić drugog dana posjete sastat će se i s premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom te muftijom goraždanskim Remzijom ef. Pitićem.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije