Počinje eksproprijacija zemljišta za projekat Regionalni vodovod "Plava voda"

25.04.2022. 11:31 / Izvor: Akta.ba
plava voda

Općina Travnik objavila je informaciju da je počeo postupka eksproprijacije za projekat Regionalni vodovod "Plava voda".

Općina Travnik objavila je informaciju da je počeo postupka eksproprijacije za projekat Regionalni vodovod "Plava voda", saznaje Akta.ba.

U skladu sa Okolišnom i društvenom politikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz 2014. godine JP RV "Plava voda" d.o.o. Travnik (JP) je izvršilo ažuriranje Akcionog plana za preseljenje (APP), dokumenta čiji je cilj preciziranje radnji koje je potrebno poduzeti tijekom eksproprisanja zemljišta.

"Na osnovu obaveza iz navedene politike i dokumenta, JP RV "Plava voda" d.o.o. Travnik informira javnost da je započet postupak eksproprijacije trase regionalnog vodovoda „Plava voda"", navodi se u Obavještenju.

Ova obavijest bit će na snazi 15 dana od dana objave, a vlasnici eksproprisanih nekretnina neće imati pravo na naknadu troškova njihovih ulaganja u zemlju ili građevine koje su napravili u periodu nakon dana isteka obavijesti (osim troškova redovnog održavanja), a takav datum se naziva „granični datum".

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH Odlukom je utvrdila da je izgradnja regionalnog vodovoda "Plava voda", na području Zeničko-dobojskog kantona i Srednjobosanskog kantona od javnog interesa. Istom Odlukom utvrđen je Elaborata eksproprijacije određenih parcela za realizaciju projekta  za općine Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Grad Zenicu, izrađenog od strane "ZEDIS" d.o.o. Zenica.

Procjene vrijednosti nekretnina iz Elaborata eksproprijacije za koje se predlaže utvrđivanje javnog interesa, u iznosu od 4.634.702 KM, dostavljene od strane Javnog poduzeća Regionalni vodovod "Plava Voda" d.o.o. Travnik.

Ukupna vrijednost projekta "Plava voda" iznosit će oko 50 miliona KM, od čega je kreditni aranžman 22 miliona eura grant agencije SIDA od dva i po miliona eura i EBRD-a od 700.000 eura, dok su ostatak troškovi rada preduzeća, koje su plaćali osnivači i vlasnici – Općina Travnik 51 posto vlasništva i Grad Zenica 49 posto.

Glavni vod, na relaciji Travnik – Zenica, bit će dug 33 kilometra, a sa dva odvojka u Travniku te po jednim za Busovaču i Novi Travnik, ukupna će trasa biti duga oko 50 kilometara.

U sklopu projekta "Plava voda" bit će realizirana još tri projekta: Grantovi za unapređenje poslova lokalnih komunalnih preduzeća (FOPIP); Uređenje vodozaštitne zone od 75 kvadratnih kilometara te Turističko uređenje za Travnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije