RS će realizovati vjetropark Hrgud bez ozbira na finansijera

04.05.2022. 09:43 / Izvor: SRNA
hrgud

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će RS realizovati projekat vjetroparka "Hrgud", koji je veoma isplativ i profitabilan.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će RS realizovati projekat vjetroparka "Hrgud", koji je veoma isplativ i profitabilan, i da neće imati problem da obezbijedi drugi izvor finansiranja, nakon što je javno najavljeno da Njemačka obustavlja ovaj projekat.

"Mi još nemamo zvaničan akt kojim njemačka državna KFV razvojna banka obavještava `Elektroprivredu Republike Srpske, odnosno Vladu, o tome da je obustavljen projekat. Imamo samo javnu najavu da je Njemačka obustavila projekte za Republiku Srpsku. Nakon što nas pisano obavijeste, mi ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati", rekao je Đokić.

On je istakao da nije bio nijedan razlog da KFV obustavi ovaj projekat, dodajući da bi Evropa trebalo da pomogne BiH da prevazilazi ekonomske i političke teškoće.

"Ekonomske teškoće možemo prevazići ako bi imali što više zajedničkih projekata, a političke ako bi oni pokazali razumijevanje za specifičnosti ove države", rekao je Đokić za N1.

Govoreći o izgradnji Hidroelektrane "Buk Bijela", Đokić je rekao da ovaj projekat ne može da bude blokiran jer je u njega do sada investirano desetine miliona maraka i da bi u tom slučaju neko morao da plati odštetu.

Đokić je istakao da iza odluke da se to pitanje nađe pred Ustavnim sudom BiH stoji politika i želja da se blokira razvoj, dodajući da Ustavni sud o tome ne treba da rješava.

"Nije načinjena nijedna greška. `Elektroprivreda Srpske` je ranije dobila koncesiju za izgradnju HE `Buk Bijela` u skladu sa zakonom, ali očito je nekom zasmetalo što će se taj projekat realizovati sa Elektroprivredom Srbije kao javnom kompanijom", rekao je Đokić.

On je istakao da u Republici Srpskoj ne postoji namjera da se povećava cijene struje, niti za privredu, niti za domaćinstva.

"Danas je cijena električne energije u RS-u  za građane i privredu najniža u regionu, a za stanovništvo u Evropi. Znamo šta znači tako niska cijena u uslovima velikih troškova, ali to je odgovornost ove vlasti prema građanima i ostaćemo pri toj politici do kraja ove godine", rekao je Đokić.

On je istakao da će "Elektroprivreda Republike Srpske" ostati u vlasništvu RS-a i neće doći do njene privatizacije.

"Nemamo namjeru prodavati akcije koje su u vlasništvu RS-a, niti prepuštati `Elektroprivredu` bilo kojoj drugoj kompaniji, pa ni `Elektroprivredi Srbije`, niti državi Srbiji", rekao je Đokić.

On kaže da o tome nije bilo nikakvih razgovora do sada, niti zvanične ponude Srbije.

"Imamo jasno definisanu Strategiju razvoja energetike do 2035. godine kojom nije predviđena privatizacija državnog kapitala `Elektroprivrede Republike Srpske`, a imamo i odluku Narodne skupštine Srpske koja je vrlo jasno ograničila mogućnst prodaje akcija ili privatizaciju ove kompanije", rekao je Đokić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije