Počinje izgradnja solarne elektrane u Grudama

27.05.2022. 07:43 / Izvor: Akta.ba
solarna elktrana

Norveška kompanija za obnovljive izvore energije Greenstat u partnerstvu s kompanijom GP Toming d.o.o iz Gruda pokrenula je izgradnju solarne elektrane.

Norveška kompanija za obnovljive izvore energije Greenstat u partnerstvu s kompanijom GP Toming d.o.o iz Gruda pokrenula je izgradnju solarne elektrane Petjnik snage 45 MW na području Opštine Grude.

Projekat solarne elektrane Petjnik snage 45 MW bi trebao biti okončan u jesen 2023. godine s godišnjom procijenjenom proizvodnjom od 65 GWh, objavila je Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Ovo je prva međunarodna investicija Greenstata, nakon procjene solarnih projekata u Evropi u posljednjih 12 mjeseci. Plan razvoja projekta Petjnik je sljedeći:, pokrenuti su temeljni radovi, montaža počinje u junu 2022, instalacija solarnih panela počinje u prvom kvartalu 2023 i puštanje u rad je planiran za kraj 2023.

Iz FIPA-e su naveli kako su imali nekoliko sastanaka s predstavnicima norveške kompanije Greenstat i u Bosni i Hercegovini i u Norveškoj na kojima su im predstavili poslovni ambijent i mogućnosti ulaganja u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije