U Foči planirana izgradnja šest hidrocentrala

04.06.2022. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Foča

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministar Staša Košarac izjavio je u Foči da je na području ove opštine planirana izgradnja šest hidrocentrala koje su ozbiljan energetski potencijal.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministar Staša Košarac izjavio je u Foči da je na području ove opštine planirana izgradnja šest hidrocentrala koje su ozbiljan energetski potencijal, a koje će imati pozitivnu refleksiju na ekonomske prilike samog stanovništva u Foči i cijele Republike Srpske i BiH.

On je, nakon sastanka sa načelnikom Foče Milanom Vukadinovićem, rekao da zabrinjavaju određene vrste političkih predrasuda koje dolaze iz Sarajeva, a odnose se na izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela".

"Nismo opterećeni takvim nerazumijavenjem Federacije BiH s obzirom na činjenicu da Republika Srpska na adekvatan način artikuliše sve svoje ustavne kapacitete i zajednička kretanja sa Srbijom. Nikada se Republika Srpska nije protivila razvoju energetskih potencijala Federacije BiH, ali se nećemo baviti njima, već razvojem ovog kraja koji ima ogroman hidropotencijal", rekao je Košarac.

Košarac je sa načelnikom opštine Foča razgovarao i o drvoprerađivačima, s obzirom na to da na području opštine radi oko 30 kompanija koje se bave preradom drveta.

"Smatramo da je važno da etat koji pripada ovom gazdinstvu rasporede privredni subjekti opštine", dodao je Košarac.

On je ukazao na činjenicu da je ministarstvo na čijem je čelu predložilo zabranu izvoza oblovine i da smatraju da je to dobra mjera za razvoj realnog sektora s namjerom da sirovina ostane domaćim drvoprerađivačima.

Naveo je da ostaje pitanje zaštitnih mjera kada je u pitanju ogrevno drvo i pelet, dodajući da će ta cijena biti pronađena ali i da pažnja mora biti vezana za platežnu moć građana i da mora biti nađen izbalansiran odnos.

Košarac i Vukadinović razgovarali su o turizmu i drugim razvojnim potencijalima ove lokalne zajednice.

"Foča ima ozbiljan turistički potencijal, prije svega rafting i Nacionalni park "Sutjeska", a smatramo da postoje ozbiljni mehanizmi integrisanja ta dva privredna subjekta, kao dvije turističke ponude i zato je važno da Foča definiše svoj turistički proizvod. Mi ćemo, s obzirom na to da korespondiramo sa međunarodnim organizacijama, raditi na tome da se napravi strateški plan razvoja turizma u opštini Foča-rekao je Košarac.

Košarac je naveo da će od krediblnih međunarodnih organizacija u BiH, odnosno od UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu, tražiti da u što skorije vrijeme dođe u Foču kako bi se implementirali određeni projekti iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na području ove opštine.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović ukazao je da je osnovni preduslov za razvoj privrede i turizma u Foči unapređenje putne infrastrukture, koja je gorući problem ove lokalne zajednice.

"Zatvaramo Svjetsko rafting prvenstvo u Foči i to nam je dodatni motiv da Foču dignemo na jedan ozbiljniji nivo, odnosno nivo koji joj pripada, jer smatram da Foča ima najozbiljniji potencijal u turizmu u Republici Srpskoj", kazao je Vukadinović.

Na sastanku je bilo riječi i o budućem razvoju sportskog, zdravstvenog i vjerskog turizma u Foči.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije