Uskoro građevinska dozvola za buduću VE Grebak kod Nevesinja

09.06.2022. 09:31 / Izvor: Akta.ba
VE Grebak

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je prije nekoliko dana u Nevesinju da će u narednih mjesec dana biti završena procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju vjetroelektarane Grebak.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je prije nekoliko dana u Nevesinju da će u narednih mjesec dana biti završena procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju vjetroelektarane Grebak i ocijenio da ovaj projekat otvara novo poglavlje energetskog razvoja Hercegovine, posebno opštine Nevesinje, prenio je BL Portal.

"Imajući u vidu nove inicijative za dodjelu koncesija i ranije započete projekte, kao što su hidroelektrana Dabar, solarna elektrana i vjetroelektrana Grebak, u narednih do pet godina na ovom području očekujemo realizovanje projekata koji će korištenjem vode, vjetra i sunca imati instalisanu snagu oko 900 megavata, što će biti revolucionarni zaokret u Nevesinju i Republici Srpskoj, posebno u Hercegovini", rekao je Đokić.

On je naveo da se na sastanku održanom prije nekoliko dana razgovaralo o rješavanju preostalih administrativnih radnji koje se moraju realizovati do dobijanja građevinske dozvole, a naredna faza je rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, koja je, prema riječima ministra, uvijek duga i komplikovana i na koju je potrošeno mnogo vremena.

"Konstatovano je da smo svi zajedno, Pravobranilaštvo i Geodetska uprava Republike Srpske, kancelarija zamjenika pravobranioca u Trebinju, geodetska služba opštine Nevesinje i investitor, priveli te aktivnosti kraju i očekujemo da sve možemo završiti najduže do mjesec dana", rekao je Đokić.

On je najavio da slijedi i potpisivanje Aneksa tri sporazuma koji se odnosi na zemljište u vlasništvu Republike Srpske, što je pri kraju postupka.

Predstavnik investitora Admir Rahimić je istakao da su vrlo zahvalni na dosadašnjoj podršci Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, kao i lokalne zajednice, koja traje od ukazivanja povjerenja i dobijanja koncesije prije šest godina.

On je rekao da su u ovaj projekat već investrana značajna sredstva i izvedeni radovi na dva kilometra pristupnih puteva, a u toku su dogovori sa dobavljačima najsavremenije opreme i sa bankama koje će pratiti realizaciju projekta.

"Ponosni što je ovaj projekat bio inicijator za brojne energetske projekte koji slijede", rekao je Rahimić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije