Projekat revitalizacije: Luka Brčko dobiva novu dizalicu vrijednu 2,5 miliona eura

09.06.2022. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Luka brčko

Luka Brčko dobiva novu lučku dizalicu. Ruska kompanija ZAO SMM isporučit će i montirati dizalicu za 2,580,000.00 eura, saznaje Akta.ba.

Luka Brčko dobiva novu lučku dizalicu. Ruska kompanija ZAO SMM isporučit će i montirati dizalicu za 2,580,000.00 eura, saznaje Akta.ba.

Zbog decenijske zastarjelosti tehnike i pomagala, usluge Luke su nesigurne, a produktivnost svedena na minimum.

Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila kredit za osavremenjavanje Luke od sedam miliona eura i tri miliona eura nepovratnih sredstava za nabavku dizalice.

Zatvaranjem mosta prema Hrvatskoj, gubitak Luke za necarinjenje roba iznosio je 340.000 KM. Umjesto planiranih 184.000 tona, Luka je u 2019. godini pretovarila svega 125 tona tereta i time izgubila trećinu prihoda. Brodovi teško ulaze u Luku, jer rijeka Sava, uglavnom, nije plovna. 

Direktor Luke Marinko Viljušić kazao je da su postojeće dizalice stare, jedna 52 godine, a druga 53, te da su često u kvaru. Dodao je i da za njih više nema ni rezervnih dijelova,

Dizalica se postavlja u sklopu projekta rekonstrukcije Luke.

Podsjećamo, do sada je uspješno završena rekonstrukcija platoa. Radovi su trajali šest mjeseci i završeni su u roku i u okviru ugovorene cijene od 1. 770.000,00 KM.

Ovo je prvi dio projekta koji je završen u Luci Brčko gdje je ukupna investicija 10 miliona eura.

Kako je najavljeno preostala su još dva koraka koja je potrebno završiti za njenu modernizaciju. Rekonstrukcija mosta je nešto na čemu se radi kao i rekonstrukcija i izgradnja puteva kako bi Brčko postalo multimodalno transportno čvorište u ovom dijelu regiona.

Ove investicije znače otvaranje novih radnih mjesta za narod koji živi na ovim prostorima što istovremeno znači i napredak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije