Najavljeno izmještanje četverosjedne žičare na Bjelašnici koja nije u funkciji od 2017. godine

18.06.2022. 11:17 / Izvor: Akta.ba
žičara bjelašnica

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i direktor KJP "Z01'84" Jasmin Mehić jučer su na Bjelašnici predstavili projekt "Izmještanje četverosjedne žičare" koja je nabavljena i montirana 2017. godine. Najavljeno izmještanje četverosjedne žičare na Bjelašnici

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i direktor KJP "Z01'84" Jasmin Mehić jučer su na Bjelašnici predstavili projekt “Izmještanje četverosjedne žičare” koja je nabavljena i montirana 2017. godine.

Jedan je od najkompleksnijih projekata koji godinama narušava imidž Ski-centra, ali i svakodnevno podsjeća na greške koje moraju biti ispravljene. Izgradnja žičare završena je u novembru 2017. godine, a do danas je ostvarila svega 205 radnih sati, od čega je većina bila u fazi testiranja i pripreme i nije korištena za prevoz skijaša.

Kako je istaknuto, radi se o vrlo jednostavnom, baznom modelu žičare koji nije namijenjen za rad na ekstremnim vremenskim uslovima. Žičara je postavljena na mjesto gdje je izložena jakim udarima vjetra, koji u zimskom periodu žičaru okuju u led u manje od 48 sati.

"Fiksna instalacija nije trebala završiti na ovoj lokaciji. Riječ je o žičari koja je na udarima vjetra i koju okuje led. Nakon što su razmatrane alternativne lokacije za premještanje, zaključeno je da je najopravdanije izmještanje na drugu lokaciju", rekao je direktor Mehić.

žičara bjelašnica

Kako je istaknuto, nakon provedenih analiza, ekonomski najopravdanija i tehnički najpogodnija lokacija je izmještanje na lokaciju ski lifta “BY“. Žičara bi bila postavljena na istoj polaznoj i dolaznoj stanici, kao trenutni ski lift “BY“. Preporuka proizvođača je da zbog izrazito strme trase na ovoj lokaciji nije moguće napraviti novi površinski lift i da je jedino rješenje postavka žičare.

Premijer Forto rekao je da je nova uprava na čelu sa direktorom Mehićem uspjela napraviti pravu revoluciju na Bjelašnici, te da je cilj vratiti Sarajevo na skijašku mapu svijeta kroz unapređenje infrastrukture na našim olimpijskim planinama.

"Zbog nemara stare uprave ZOI-a, milionski projekt četvrosjedne žičare je propao. Iako su znali da lift neće raditi zbog izrazito zahtjevnog terena i vjetrova koji pušu preko vrha Bjelašnice stvarajući naslage snijega i leda, svejedno su ga montirali. Nova uprava ZOI'84 u zadnjih godinu dana radila je na čišćenju nevjerovatne zaostavštine i nemara prethodnih uprava. Stanje je konsolidovano, a naša vizija razvoja Bjelašnice je da je stavimo na skijašku mapu Evrope i svijeta, da vratimo olimpijski duh kroz ulaganje u infrastrukturu i unapređenje sadržaja - povećanje broja šestosjeda, gondola i izgradnju novih staza", rekao je premijer Forto.

žičara bjelašnica

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije