Vlada USK-a osigurala 200.000 KM za Tržni vakufski centar u Sanskom Mostu

05.07.2022. 08:30 / Izvor: Akta.ba
vakufski centar sanski most

Vlada USK-a osigurala obećana sredstva od 200.000 KM za Tržni vakufski centar koji se gradi u Sanskom Mostu.

Vlada USK-a osigurala obećana sredstva od 200.000 KM za Tržni vakufski centar koji se gradi u Sanskom Mostu.

"Premijer mi je potvrdio da program utroška ide ove sedmice. Ova podrška je važna, jer će pomoći izgradnju posebnog prostora za naše poljoprivredne proizvođače i obrtnike", najavio je bivši ministar privrede USK Nijaz Kadirić.

Sam centar će imati bogat sadržaj i poznata imena firmi koje dosad nisu bile prisutne u Sanskom Mostu.

Ermin Gvožđar, direktor firme "ERG inženjering", ranije je kazao za Krupljani.ba da je najteži dio posla je urađen u proteklom periodu, kada je dosta toga zavisilo od vremenskih uslova, te da do kraja ove godine treba očekivati potpunu izgradnju objekta.

Podsjećamo da se radi o jednoj od najvećih poslijeratnih investicija u Sanskom Mostu čija vrijednost iznosi oko šest miliona KM. Projekat se finansira sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske,  dok je implementator Medžlis Islamske zajednice Sanski Most.

vakufski centar

 

U sklopu višespratnog poslovnog objekta će se nalaziti prodajni prostori i drugi sadržaji, dok će u prizemlju biti smješteni skladišta i parking mjesta. Također, predviđa se i kultivacija okolnog prostora gdje bi se uredile zelene površine, a zamišljeno je da ovo bude najmodernija tržnica u Bosni i Hercegovini

Budući objekat imat će dvije cjeline, zelene pijace i trgovinskog centra. Suterenski dio je jedinstven za oba dijela, a u njemu bi bili smješteni parking, skladišta za robu, garaže za dostavna vozila i utovar i istovar robe, kotlovnica, te u jednom dijelu hladnjače. 

Zelena pijaca i trgovinski centar su fizički odvojeni zbog termičkog režima, ali ne u funkcionalnom i vizuelnom smislu jer će biti razdvojeni pomoću staklenih ekrana.

Zelena pijaca imaće centralno postavljene police za voće i povrće, a u drugom dijelu središnjeg objekta biće trgovinske radnje u četiri reda. 

Ukupna površina na kojoj će se graditi tržnica je 9.521 m2. Okolni prostor će biti uređen pješačkim saobraćajnicama, te niskim i visokim rastinjem kako bi se formirala aleja. 

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović je kazao da će izgradnja savremenog megaprojekta tržnog centra omogućiti otvaranje novih radnih mjesta za mlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije