Shell će graditi najveću fabriku zelenog vodonika u Evropi

11.07.2022. 10:00 / Izvor: Agencije
NAFTNA KOMPANIJA

Naftna i gasna kompanija Shell planira da izgradi najveću fabriku za proizvodnju zelenog vodonika u Evropi.

Naftna i gasna kompanija Shell planira da izgradi najveću fabriku za proizvodnju zelenog vodonika u Evropi. Fabrika će biti napravljena u Roterdamu i počeće da radi 2025. godine, saopštio je taj energetski gigant.

Nova fabrika, Holand Hidrogen I, moći će da proizvode do 60.000 kilograma vodonika dnevno.

Za proizvodnju će biti korišćena obnovljiva energija dobijena iz priobalnog vetroparka Holandse Kust, koji je takođe dijelom u vlasništvu Šela.

Dobijenim vodonikom će se snabdijevati postrojenje Shell energy and chemicals park u Roterdamu, gdje će zamijeniti dio "sivog" vodonika koji se koristi u toj rafineriji.

U saopštenju se navodi da nova fabrika pokazuje kako se nova energetska rješenja mogu iskoristiti da se ispune potrebe društva za čistijom energijom.

"To je takođe još jedan primjer napora i posvećenosti Šela da postane preduzeće sa nultom emisijom štetnih gasova do 2050. godine", izjavila je izvršna potpredsjednica za energetska rješenja u kompaniji Ana Maskolo.

Ona je dodala da će obnovljivi vodonik igrati ključnu ulogu u energetskom sistemu budućnosti, a da je ovaj projekat važan korak koji će pomoći da se iskoristi taj potencijal vodonika.

U saopštenju kompanije se ističe da izgradnja fabrike Holand Hidrogen I predstavlja značajnu prekretnicu i za Holandiju i za Šel u vodoničnoj ekonomiji.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije