Istraživanje Bernsteina

Najveći svjetski trgovci energijom lani uduplali zaradu

04.05.2023. 09:00 / Izvor: HINA
energija

Jedanaest najvećih svjetskih trgovaca energijom prošle godine je zaradilo oko 77 milijardi dolara.

Jedanaest najvećih svjetskih trgovaca energijom prošle godine je zaradilo oko 77 milijardi dolara, više nego dvostruko u odnosu na 2021. godinu, pokazuju podaci analitičke kuće Bernstein.

Prema procjenama u istraživanju Bernsteina, dva najveća svjetska trgovca energijom po obujmu, Shell i BP, ostvarili su u 2022. od kupnje i prodaje nafte, prirodnog plina i struje oko 16.6 milijardi dolara, odnosno 11.5 milijardi dolara dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA).  

To je jednako 20-postotnoj, odnosno 16-postotnoj zaradi grupe najvećih svjetskih trgovaca. Trgovačke operacije francuskog TotalEngeriesa doprinijele su s 8.4 milijarde dolara EBITDA-e, ili 14 posto zarade te grupe, izračunao je Bernstein. 

Tri najveća privatna trgovca energentima - Vitol, Gunvor i Trafigura - imala su oko 28 milijardi dolara prihoda. Grupa od 11 najvećih trgovaca zaradila je po 37 milijardi dolara u 2021. i 2020. godini, procjenjuje Bernstein. 

Trgovačko poslovanje pomaže kompanijama da prebrode volatilnost cijena nafte, plina i električne energije kupnjom i prodajom roba i istovremeno koriste financijske instrumente da zaštite trgovinu i klade se na promjene cijena. 

Tvrtke poput Shella i BP-a ne izvješćuju o zaradama od trgovanja i obično drže nejasne podatke o svom poslovanju trgovanja, često ulagačima nudeći tek općenite smjernice. BP je jučer izvijestio o dobiti od pet milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine, na krilima "izuzetnog marketinga i rezultata trgovanja plinom... i vrlo snažnog rezultata trgovanja naftom". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital