22 miliona KM za izgradnju fotonaponske elektrane u Gornjoj Brezi

22.07.2022. 14:35 / Izvor: Akta.ba
fotonaponska elektrana

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH je objavila aukciju "Izvođenje radova na izgradnji fotonaponske elektrane (FNE) Gornja Breza 15 MW", saznaje portal Akta.ba.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH je objavila aukciju "Izvođenje radova na izgradnji fotonaponske elektrane (FNE) Gornja Breza 15 MW", saznaje portal Akta.ba

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 22.000,000,00 KM. 

"Predmet nabavke je izgradnja fotonaponske elektrane Gornja Breza 15 MW na lokalitetu Gornja Breza-Općina Breza, a za potrebe Elektroprivrede BiH", navedeno je u tenderskoj dokumentaciji. 

U dokumentaciji je navedeno da je rok izvršenja radova 24 mjeseca od zvaničnog početka realizacije Ugovora, a što je definisano u nacrtu ugovora. 

"Datum zvaničnog početka realizacije ugovora će se zapisnički konstatovati od strane ovlaštenih lica Naručioca/Nadzora i Izvođača i evidentirati se u građevinski dnevnik, a najkasnije 90 dana  od datuma stupanja ugovora na snagu", piše u dokumentaciji. 

Ugovor se sklapa po principu "ključ u ruke", kojom se Izvođač obavezuje izvesti projektovanje, inžinjering, nabavku, izgradnju, testiranje, izvođenje testova usaglašenosti sa zahtjevima ODS-a i Mrežnog kodeksa i puštanje u trajni pogon, održavanje, servisiranje i dokazivanje ugovorenih perfomanski fotonaponske elektrane. 

"Odredbom "ključ u ruke", ugovorena cijena obuhvata i vrijednost svih nepredviđenih radova i viškova radova", piše u dokumentaciji. 

Rok za dostavljanje ponuda je ističe 30.9.2022. godine u 9h. 

Podsjetimo, prije par dana su generalni direktor i izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, Admir Andelija i Senad Salkić, potpisali sa ministrom privrede Srednjobosanskog kantona Nisvetom Hrnjićem Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2, instalisane snage do 50 MW. 

U ispunjavanju zadataka strateškog opredjeljenja koji podrazumijeva značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, JP Elektroprivreda BiH  u periodu do 2030.godine planira izgradnju fotonaponskih elektrana i na površinama rudnika uglja Breza, Kakanj i Kreka, deponijama TE u Tuzli, te na podveleškom platou na kojem je uspješno realizovan projekat  prve vjetroelektrane u vlasništvu kompanije.

E.S.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije