U susret 53. EFNS-u: Počinje obnova Olimpijskih objekata na Igmanu, radovi vrijedni 1,3 mil. KM

27.07.2022. 09:36 / Izvor: Akta.ba
olimpijski objekti

Na lokalitetu Veliko Polje na Igmanu u februaru 2023. godine je planirana organizacija 53. EFNS Sarajevo - Igman 2023. (European Foresters Nordic Skiing Competition).

Na lokalitetu Veliko Polje na Igmanu u februaru 2023. godine je planirana organizacija 53. EFNS Sarajevo - Igman 2023. (European Foresters Nordic Skiing Competition), te je u tu svrhu objavljen javni poziv za rekonstrukciju i sanaciju Olimpijskih objekata na pomenutoj lokaciji, saznaje Akta.ba.

Obnovom će se sanirati i obnoviti akumulacija Veliko polje, strelište za biatlon i tehnička baza.

Procjenjena vrijednost nabavke za sva tri Lot-a je 1.355.000.00 KM bez uračunatog PDV-a.

Planirano je zaključivanje Ugovora u trajanju od 6 mjeseci, te će se radovi izvoditi nakon zaključivanja Ugovora sa odabranim Izvođačem  u trajanju od 120 dana od dana zaključivanja.

Cilj ovog Projektnog zadatka je definisanje svih radova potrebnih za sanaciju i rekonstrukciju pomenutih objekata, kako bi isti bili spremni za organizaciju 53. EFNS Sarajevo - Igman 2023.

Važno je naglasiti da je Investitor KJP ZOI84 OCS d.o.o. Sarajevo prije pokretanja ovog postupka javne nabavke izradio projektnu dokumentaciju, Glavni projekat i reviziju Glavnog projekta, za sva tri objekta čija se rekonstrukcija i sanacija planira, te je navedena projektna dokumentacija, zajedno sa ovim Projektnim zadatkoni, obavezujuća za Izvodača radova.

Akumulacija

Na lokaciji Velikog polja - Igman. a u blizini sadašnjeg hotela "Monti" nalazi se akumulacija koja je izgrađena za vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, za potrebe osnježenja biatlon staze i staze za nordijsko skijanje.

Na lokalitetu akumulacije na Velikom polju planirano je da se zadani prostor dovede u funkciju, odnosno da akumulacija može da primi 8000-10000 m3 vode.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora je 661.000,00 bez PDV-a.

Postojeća akumiulacija je zapuštena i devastirana, odnosno djelimično i zasuta. Uradit će se čišćenje dna akumulacije u dubini od cca 1,50 m što će definisati i konačnu efektivnu zapreminu akumulacije. U sklopu akumulacije potrebno je predvidjeti dovod i upuštanje zraka u cilju sprječavanja smrzavanja vode. Također je potrebno predvidjeti postavljanje zaštitne ograde oko zaštitnog pojasa akumulacije u visini od 2-3 m, koja će spriječiti slučajan ulazak posjetilaca, divljih životinja i slično.

Strelište za biatlon

Strelište za biatlon na lokaciji Veliko polje - Igman izgrađeno je također za potrebe XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984. Objekat je trenutno devastiran i potrebna je sanacija i rekonstrukcija istog. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u je 136.000,00 KM.

Svi radovi predviđeni tehničkom dokumentacijom-projektima, detaljima, opisima i predmjerima, moraju se izvesti kako je to i predviđeno. Radovi se moraju izvesti prema uputama nadzornog organa, projektanta kao i važećim zakonima, uredbama, pravilnicima koji imaju uticaj na izgradnju.

Izgradnja objekta za posebne namjene

U okviru projekta predviđena je sanacija i rekonstrkcija Objekta za posebne namjene - Tehnička baza za tabače snijega sa pratečim sadržajein, koji je postojao i ranije, ali je trenutno devastiran. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora je 558.000,00 KM bez PDV-a.

Površina parcele na kojoj se nalazi prekriva najveći dio i iznosi 1451,81 m2. Sa sjeveroistočne strane parcele nalazi se pristupna saobraćajnica, sa jugoistočne tehnička staza za tabače snijega, sa jugozapadne strane je zelena površina. a sa sjeverozapadne strane se nalazi parking prostor i nekoliko sportiskih terena.

Objekat se sastoji od dva funkcionalno različita dijela. U prvom je projektovan ski rental, kancelarija, prostorije za osoblje, javni toaleti (ženski. muški i za osoblje), te prateće horizontalne komunikacije. U drugom dijelu se nalazi tehnička baza za potrebe ski centra.

Rok za otvaranje ponuda je 17.08.2022.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je na 14. sjednici, održanoj 18. marta 2021. godine održavanje EFNS-a proglasila projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo.

U maju mjesecu ove godine dogovorene su detaljne aktivnost za sprovedbu ovog projekta. 

"Nakon više od godinu dana stekli smo uvjete da krenemo u realizaciju aktivnosti koje će EFNS dovesti u naš grad i našu domovinu. Općinsko vijeće Hadžići prošle sedmice usvojilo je Urbanistički projekt Igman – Veliko polje i to je zeleno svjetlo našim preduzećima da krenu u revitalizaciju i obnovu olimpijskih sadržaja na Igmanu. Ovaj projekt, dakle doprinijet će, prevashodno, rješavanju zapuštenosti i nebrige o olimpijskim nordijskim objektima namijenjenim za biathlon i skijaško trčanje na Velikom Polju na Igmanu. Komplementaran je sa Regulacionim planom za Sportsko-rekreativni centar Igman i usklađuje se s trenutnim aktivnostima na finalizaciji Urbanističkog projekta Igman-Veliko Polje koji radi Općina Hadžići u koordinaciji sa Zavodom za planiranje KS“, izjavio je tada Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Organizacija EFNS-a na Igmanu nije samo sportsko takmičenje, već i susret evropskih šumara i znanstvenika iz ove oblasti za koje će se, u toku sedmodnevnog programa, organizirati stručni seminari o našim šumama i aktuelnim temama u šumarstvu, ekologiji, klimatskim promjenama, turizmu i sl.

U sklopu programa planirane su i stručne i kulturno–historijske ekskurzije na turističkim lokacijama Kantona Sarajevo, dok će obnovljeni olimpijski objekti biti upotrebni, kako za ljetne, tako i za zimske sezone.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije