Počelo uređenje korita rijeke Bosne u Ilijašu

05.08.2022. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Rijeka Bosna

Agencija za vodno područje rijeke Save i Općina Ilijaš već nekoliko godina realizuju projekat uređenja korita rijeke Bosne u Ilijašu.

Agencija za vodno područje rijeke Save i Općina Ilijaš već nekoliko godina realizuju projekat uređenja korita rijeke Bosne u Ilijašu. Riječ je o potezu od ušća potoka Gnionica u rijeku Bosnu do mosta za naselje Kadarići. Danas je firma Termo – beton iz Breze uvedena u posao na pomenutom projektu. Radovi će se izvoditi na potezu od već uređenog dijela korita do mosta za naselje Kadarići. Dionica je duga 160 metara, a ugovorena cijena radova je 235.000 KM.

Mirza Bezdrob rukovodilac sektora za realizaciju projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save naglasio je da Agencija provodi još nekoliko projekata na području općine Ilijaš.

"Osim projekta koji je danas otpočeo u ovoj godini Agencija planira još nekoliko radova na području općine Ilijaš. To je obezbjeđenje proticajnog profila prije jesenjih poplava u nekoliko naselja na području općine Ilijaš i to u Kadarićima, Malešićima. Luci i Ribarićima. To je posao u ukupnoj vrijednosti 350.000 KM. Preostalo je još da se završi projekat uređenja desne obale rijeke Bosne, na potezu od restorana Diana do mosta za Kariće i to će Općina Ilijaš kanidovati, a mi ćemo uvrstiti u finansijskih plan za narednu godinu. Time bismo završili projekat od ušća Gnionice u rijeku Bosnu do mosta za Kadariće", rekao je Bezdrob.

O početku i dinamici radova govorio je Ahmed Turbo vlasnik firma Termo – beton.

"Danas se uvodimo u posao i poslijepodne dolazi mašina koja će ruštiti stabla. Čim porušimo i uklonimo stabla dolazi geometar da iskolči i nakon toga startamo sa radovima. U interesu nam je da radove brzo završimo dok je nizak vodostaj, a to bi otprilike bilo za 45 dana. Ako bude obilnijih padavina ne bi trebalo biti alarmantno jer je period niskih vodostaja", kazao je Turbo.

Pomoćnica općinskog nečalnika u službi za privredu i finasije Merima Osmanović je kazala kako se radi o kompleksnom projektu čijom će se realizacijom postići brojni benefiti za općinu Ilijaš.

"U narednoj godini trebala bi se završiti i posljednja etapa uređenja korita rijeke Bosne čime će se dobiti funkcionalan i uređen prostor u smislu zaštite zemljišta, objekata i regionalne ceste. Samim uređenjem dobili smo slobodan prostor koji će se u narednom periodu urbanistički i kroz prostorno – plansku dokumentaciju definisati, tako da će dobiti i svoju pravu namjenu. Samim time ovo područje postaje sigurno od uticaja velikih voda i neće biti devastacije okolnog zemljišta, a biće zaštićeni i svi stambeni objekti", zakljućila je Osmanović.

Nadzor nad izvođenjem radova provodi IPSA institut.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije