VE Pločno i dalje na čekanju

09.08.2022. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Vjetroelektrana

Iako je Vlada HNK još 2016. godine dala zeleno svjetlo za izgradnju VE Pločno ovaj projekat je i dalje na čekanju.

Iako je Vlada HNK još 2016. godine dala zeleno svjetlo za izgradnju VE Pločno ovaj projekat je i dalje na čekanju. Firma Energy 3, koja je dobila koncesiju, potpisala je ugovor sa Vladom Hercegovačko - neretvanskog kantona o koncesiji za zemljište za izgradnju vjetroelektrane Pločno godinu kasnije odnosno 2017. godine.

Ugovorom Energy 3 je preuzeo pravo na korištenje osam lokacija, za izgradnju osam vjetroagregata, koje se nalaze unutar područja Pločno, na lokalitetu Malo Pločno, Veliko Pločno i Malo Ruište, Grad Mostar, gdje površina mikrolokacije svakog pojedinog vjetroagregata iznosi oko 2.500 m2.

Ova vjetroelektrane je trebala biti završena do 2020., ali uz obimnu i kompleksnu administraciju koja zahtjeva ishođenje 60-ak raznih dokumenata, rješenja, dozvola i saglasnosti rok je pomjeren.

Pitali smo vlasnika koncesije Energy 3 u kojoj fazi je ovaj projekat.

"Odgovor možete dobiti tek tokom narednog mjeseca. Očekujemo još neke korake Vlade HNK do kraja njihovog mandata", kazao je za Akta.ba Miralem Čampara, direktor firme Energy 3.

Procedure ishođenja svih potrebnih dozvola za pripremu izgradnje i izgradnju vjetroelektrana iznimno su spore i komplicirane i predstavljaju prepreke investitorima da značajnije ulažu u energetske projekte vjetroenergije u okviru elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo Čampara upravo zbog spore administracije nije bio optimističan ni 2017. godine nakon dobijanja koncesije. Tada je kazao da je to samo početak i dodao:

"Iako je Bosna i Hercegovina zemlja s tradicionalnom proizvodnjom električne energije, s viškovima za izvoz, realizacija ovakvih projekata veoma je složena i opterećena nizom različitih odnosa, prvenstveno društvenih i političkih. Trebalo je punih 12 godina da od nerazumijevanja i odbijanja te niza drugih barijera kod prethodnih vlasti konačno dobijemo šansu, za sada samo za projekt Pločno, i pravo na konkretan rad".

S partnerom Nordic Power Partners iz Danske kompanija Energy3 finansira pripremu i izgradnju VE Pločno.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije