ENERGY 3 planira izgradnju vjetroparka Pločno u Mostaru

09.04.2014. 11:26 / Izvor: eKapija.ba
ENERGY 3 planira izgradnju vjetroparka Pločno u Mostaru

Privredno društvo ENERGY 3 d.o.o. Mostar, koje se bavi istraživanjem i razvojem projekata obnovljivih izvora energije, planira izgradnju vjetroelektrane Pločno na Mjesnom području Sjever - Grad Mostar.

Privredno društvo ENERGY 3 d.o.o. Mostar, koje se bavi istraživanjem i razvojem projekata obnovljivih izvora energije, planira izgradnju vjetroelektrane Pločno na Mjesnom području Sjever - Grad Mostar. Stoga su i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma podnijeli Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, koji je trenutno na javnom uvidu.

Vjetropark će se sastojati od 16 vjetroagregata pojedinačne snage 3 MW ukupnog instaliranog kapaciteta 48 MW. VE Pločno se planira izgraditi na području Pločno (Plato Pločno je smješten između planina Velež i Prenj, iznad kotline Bijelog Polja i predstavlja tipičnu krašku zaravan 1265 m n.v., sa lokalitetima Malo i Veliko Pločno i Malo Ruište) – Grad Mostar.

Vjetroelektrana je namijenjena za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora (energije vjetra) i predaju elektroenergetskom sustavu Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju područje energetike i obnovljivih izvora energije. Uz Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole dostavljen je i Plan upravljanja otpadom.

Rok za davanje primjedbi i sugestija na predloženi Zahtjev je 15 dana od dana objavljivanja na web stranici ministarstva.

Inače, Energy 3, već skoro osam godina vrši mjerenja vjetropotencijala na lokaciji Pločno, što predstavlja osnovu za izradu odgovarajućih studijskih analiza izvodljivosti projekta, a time i podloge za izradu procjene uticaja na okoliš.

Vjetroelektrana će se sastojati od vjetroturbine od 3 MW odgovarajućeg modela i renomiranog proizvođača, stubova vjetroturbina sa odgovarajućom konstrukcijom temelja i instalacijama, transformatora (niskog i srednjeg napona) i druge elektro opreme vjetroelektrane. Pored toga sastojaće se od podzemne kablovske instalacije za prenos energije radi međusobnog povezivanja vjetroturbina i vjetroelektrane sa TS i kontrolnom zgradom, kontrolnog objekta za smještaj sistema za monitoring i kontrolu rada vjetroelektrane i konekcije vjetroelektrane sa elektro-energetskom mrežom, preko nadzemnih prenosnih linija koje polaze iz TS i kontrolnog objekta.

Promjer rotora vjetroturbine je 100 m, visina stuba na nivou glavčine rotora je 80 m, a maksimalna visina sa vrhom elisa oko 130 metara.

Odabrana lokacija izgradnje vjetroparka koristi se kao ograničeno poljoprivredno i kao šumsko zemljište i ne nalazi se u zaštićenom područja ili područja od posebnih ekoloških interesa. Zato se očekuju veoma ograničeni uticaji na prirodni okoliš.

VE Pločno se ne nalazi na glavnim pravcima migracije (sezonske) niti na relaciji hranilište - mjesto za spavanje (dnevne migracije). Zbog svog položaja i rijetke vegetacije ovaj lokalitet nema posebno značenje ni za zimovanje ptica. Vizualni uticaji, kao i uticaji koji se mogu pojaviti kao posljedica treperenja sjene i emisije buke su procijenjeni koristeći računarske modele i uzimajući u obzir blizinu susjednih naselja. U svim slučajevima, takvi utjecaji su procijenjeni kao zanemarljivi, jer su najbliža naselja udaljena preko 3 km.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije