Potpisan ugovor za izgradnju tunela "Novi" vrijedan 25 milijuna KM

30.08.2022. 12:32 / Izvor: Akta.ba
tunel

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji tunela "Novi" na južnoj mostarskoj obilaznici potpisan je u utorak u Mostaru.

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji tunela "Novi" na južnoj mostarskoj obilaznici potpisan je u utorak u Mostaru.

"Upravo smo potpisali jedan važan i veliki ugovor vezan uz gradnju mostarske južne obilaznice. Izvođači radova bit će "JV Hering" iz Širokog Brijega te "Azvirt" LLC iz Azerbajdžana, a nadzor će provoditi domaći konzorcij "IGH" i "Integra" iz Mostara i "Divel" iz Sarajeva", rekao je direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Tunel će biti dug 900 metara, ukupna vrijednost ugovorenih radova je 25.131.195,29 maraka, dok je vrijednost nadzora 847.000 maraka.

"S obzirom da se ugovor za izgradnju tunela financira iz sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Imamo građevinsku dozvolu koju je izdao Grad Mostar i nadam se da ćemo za dvije godine izgraditi ovaj tunel", kazao je Pravdić.

Vlasnik tvrtke "Hering" Ladislav Bevanda istaknuo je kako se radi o specifičnom i teškom poslu, ali da je zahvalan što je upravo njegova tvrtka dobila taj zadatak.

"Posao je malo specifičan, tako da na nekom regionalnom tržištu ne možemo sami te surađujemo s tvrtkom "Azvirt" iz Azerbajdžana. Nadam se da će biti sve u redu i da ćemo završiti ovo u zadanom roku", izjavio je Bevanda.

Direktor Cesta FBiH osvrnuo se na poskupljenja građevinskih radova i kako će ono utjecati na završetak južne mostarske obilaznice.

"Na dionici od tunela "Novi" do kružnog toka u Rodoču imamo jedan manji tunel od 180 metara i vijadukt od 180 metara. Između ta dva tunela, pošto je uspon, biti će tri trake i bila je procijenjena vrijednost radova na 20-ak milijuna eura, ali radi porasta cijena i ona se povećala. Kada se vidi situacija s time, raspisat ćemo tender", kazao je Pravdić.

Po njegovim riječima, pri kraju su radovi na vijaduktu "Marijanovića draga" na istoj dionici, iako ima određenih problema s imovinsko-pravnim odnosima.

"Napominjem da je i Vlada FBiH svojim kapitalnim transferima osigurala sredstva za nastavak izgradnje južne obilaznice, od tunela „Novi“ do kružnog toka u Rodoču u dužini od tri kilometra. Izgradnjom tog tunela očekujem da ćemo i ove radove završiti te da ćemo južnu obilaznicu pustiti u funkciju, a samim time preusmjeriti teški promet koji se sada odvija samim središtem Mostara", istaknuo je Pravdić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić još jednom je naglasio kako ja izgradnja južne mostarske obilaznice od velikog značaja za sve žitelje Mostara.

"Već mjesecima smo u kontaktu sa Cestama FBiH i razmišljamo kako što prije i efikasnije završiti južnu obilaznicu. Rečeno je koliko je to važan projekt jer će se čitav kamionski promet koji dolazi iz zapadne Hercegovine preusmjeriti izvan grada. Teški promet sada ide centrom grada i predstavlja problem koji će se ovime napokon riješiti", kazao je gradonačelnik Kordić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije