Poslovna zona u Vitezu će konačno dobiti brzu cestu, traži se izrada glavnog projekta

07.09.2022. 10:25 / Izvor: Akta.ba
brza cesta

JP Ceste FBiH su objavile aukciju za nabavku usluga izrade glavnog projekta izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, za dionicu koja prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, saznaje Akta.ba.

JP Ceste FBiH su objavile aukciju za nabavku usluga izrade glavnog projekta izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, za dionicu koja prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, saznaje Akta.ba. 

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 1.709.401,71 KM

"Projektni zadatak podrazumjeva i izvođenje geotehničkih istražnih radova za fazu idejnog i glavnog projekta, te izradu potrebnih studija i separata za pribavljanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje. Specifičnost ovog zadatka je da brza cesta prolazi kroz poslovnu zonu te je potrebno ponuditi odgovarajuća tehnička rješenja kako bi se zadovoljile potrebe tranzitnog i lokalnog prometa", navedeno je u tenderskoj dokumentaciji. 

U prethodnom razdoblju, na navedenom prostoru, izrađeno je više projekata različitog nivoa, kako za za magistralnu cestu M5, tako i za brzu cestu Lašva-Nević Polje. Jedino ova dionica kroz poslovnu zonu Vitez, iako projektirana 2 puta na nivou glavnog projekta, još uvijek nije dobila konačnu verziju dokumentacije po kojoj bi se pristupilo izvođenju radova.

brza cesta

Da podsjetimo, prvi projekt kroz poslovnu zonu, izrađen od strane IPSA-e 2010-2013.godine, odbačen je od lokalne zajednice jer bi predstavljao prolaz "u žici" kroz cijelu poslovnu zonu stvarajući umjetnu barijeru u cijeloj dužini trase. Korekcija tog glavnog projekta izrađena također od IPSA-e 2018. godine doživjela je ishođenje Urbanističke suglasnosti, ali ovo projektno rješenje nije dobilo suglasnost JP Autoceste FBiH jer nije ispunjavalo minimalne kriterije za brze ceste, o čemu je Vlada FBiH donijela Zaključak broj: 1517/20 od 22.10.2020. godine.

"Cilj izrade idejnog i glavnog projekta dionice kroz poslovnu zonu Vitez je da se na suvremen i stručan način definiraju sva rješenja u skladu sa zahtjevima lokalne zajednice i Naručitelja, te ispune svi uvjeti za dodatnu eksproprijaciju zemljišta, pribavljanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje", naveli su u dokumentaciji. 

Očekivani rezultat je dobijanje završene dokumentacije potrebne za pripremu izgradnje, u što kraćem roku, te da se izradom i isporukom Idejnog projekta najkasnije 6 mjeseci od potpisivanja ugovora, stvore preduvjeti da JP Ceste BiH mogu pokrenuti tendersku proceduru za odabir Izvođača.

U dokumentaciji je također navedeno da je projektant obvezan u fazi izrade idejnog projekta preuzeti katastar svih podzemnih instalacija od nadležnih općina s ciljem utvrđivanja kolizija s trasom brze ceste.

Projektirana nova prometnica treba biti realizirana kao cesta sa tehničkim karakteristikama koji odgovaraju brzoj cesti, a da se istovremeno kvalitetno riješi i lokalni promet koji prema prethodnim studijama predstavlja 2/3 ukupnog prometa.

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, u dužini od blizu 25 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH i proglasila ga jednim od prioritetnih projekata u Federaciji BiH.

Izgradnja ove ceste podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva - Kaonik, Kaonik - Selište, Selište - Vitez (petlja Vitez - ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu - petlja Vitez - izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) - petlja Nević Polje.

Odlukom je utvrđeno da je JP Autoceste Federacije BiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u.

Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno poboljšati kvalitetu života bh građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšana i sigurnost svih učesnika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije