Čeka se dolazak Rusa: Prijedor želi i gasnu kogeneraciju

09.09.2022. 08:22 / Izvor: Akta.ba
prijedor sastanak

Pomenuti projekat je proglašen projektom od strateškog značaja i za nosioca projekta je izabrana firma "GAS-RES" d.o.o. Banja Luka.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor sa saradnicima jučer je ugostio delegaciju iz firme "GAS-RES" d.o.o. Banja luka, Predstavništva Republike Srpska u Ruskoj Federaciji te predstavnike firme "Gazprom Energoholding" iz Rusije.

Na radnom sastanku je organizovana kratka prezentacija sa osnovnim informacijama o trenutnoj potrošnji toplotne energije, planiranoj trasi novog gasovoda i predviđenoj lokaciji za izgradnju gasne kogeneracije u Prijedoru kapaciteta 150 megavata.

Ovo je prilika da Grad Prijedor postane još interesantniji za investitore zbog dostupnosti i cijene ovog energenta koja će sa izgradnjom toka biti nova realnost, saopšteno je iz gradske uprave.

Naime, u 2019. godini Vlada Republike Srpske je donije Odluku o davanju saglasnosti za realizaciju projekta za izgradnju magistralnog gasovoda od granice sa Republikom Srbijom trasom Bijeljina – Banja Luka- Prijedor – Novi Grad. Pomenuti projekat je proglašen projektom od strateškog značaja i za nosioca projekta je izabrana firma "GAS-RES" d.o.o. Banja Luka.

U toku su pripremne aktivnosti na projektu koje podrazumijevaju aktivnosti na izradi projektno-tehničke dokumentacije, koje obuhvataju i dolazak predstavnika Gazproma ( Ruska Federacija) i partnera za obilazak potencijalnih lokacija za izgradnju termoenergetskih objekata kao i obilzak najvažnijih tačaka na pomenutoj trasi, Bijeljina- Banja Luka- Prijedor – Novi Grad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije