Počela sanacija pomoćnog stadiona pored dvorane "Goran Čengić"

14.09.2022. 14:31 / Izvor: Akta.ba
STADION GRBAVICA
OTVORI GALERIJU

Počeli radovi na sanaciji pomoćnog stadiona pored sportske dvorane "Goran Čengić".

Pomoćni fudbalski stadion sa vještačkom travom pored Sportske dvorane “Goran Čengić” od 2017. godine, kada je posljednji put djelimično saniran, u izuzetno je lošem i neuslovnom stanju. 

Budući da se na ovom sportskom terenu godišnje odigra oko 300 utakmica, te ga koristi oko 24 hiljade mladih naraštaja, Općina Novo Sarajevo je pristupila pripremi i realizaciji projekta sanacije istog, a građevinski radovi su počeli danas, 14. septembra.

Navedeni projekat sufinansira Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa izdvojenih 150.000 KM, Općina Novo Sarajevo sa oko 284. 000 KM, te Vlada Federacija BiH sa 250.000 KM.

Početak radova na sanaciji pomoćnog stadiona danas su obišli Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

POSJETA STADION

U svom obraćanju, načelnik dr. Tanović istakao je kako je ovo jedan od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo za ovu godinu, jer se radi o sportskom terenu koji je u sklopu Sportske dvorane “Goran Čengić”, a koji je godinama neuslovan za održavanje sportskih aktivnosti, treninga i odigravanje utakmica.

"Poslije niza godina neadekvatnog održavanja ovaj teren je doveden u jako loše stanje. Prošle godine Općina je kroz budžet planirala rekonstrukciju terena i tada su obezbijeđena sredstva u iznosu od 434.000 KM uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo, premijera Edina Forte i ministra Samira Avdića, ali zbog povećanja cijena na tržištu tenderi su obarani, te smo morali obezbijediti dodatna sredstva za ovaj projekat. Općina je potom aplicirala na Javni poziv Vlade Federacije BiH te uspjela obezbijediti dodatnih 250.000 KM, čime se zatvorila finansijska kontrukcija za navedene radove", istakao je načelnik Tanović, te dodao da će Omladinski pogon Fudbalskog kluba Željezničar koji je odlukom Općinskog vijeća proglašen za udruženje od značaja za ovu lokalnu zajednicu, većinom koristiti ovaj sportski teren, a i drugi sportski klubovi su dobrodošli.

U cilju kontinuirane i sigurne podrške sportu i sportskim aktivnostima Općina Novo Sarajevo, na inicijativu Općinskog načelnika, od naredne budžetske godine planira postati “prva sportska Općina” na način da će se za sport fiksno izdvajati 3% od ukupnog budžeta, a 2 % za kulturno – sportske manifestacije.

Resorni ministar kulture i sporta Samir Avdić, kazao je da mu je zadovoljstvo što su konačno započeli radovi na sanaciji ovog sportskog terena na zadovoljstvo sve djece i svih fudbalskih klubova koji će se imati priliku ovdje takmičiti i trenirati.

"Ministarstvo je izdvojilo 150.000 KM i udruženim sredstvima sa Općinom i Vladom FBiH vjerujemo da će za planiranih 48 dana ovo igralište biti u punom sjaju i potpuno spremno da djeca koja neizmjerno vole fudbal i koja su budućnost sporta BiH nastupaju baš ovdje", poručio je ministar Avdić.

stadion obnova

 

Nove dimenzije fudbalskog terena iznosit će 61m x 90m i oko terena je planiran sigurnosni pojas oko 2,5 metra. Planirana je zamjena postojećeg travnjaka sa svim neophodnim slojevima ispod travnjaka i novo obilježavanje fudbalskog terena. Radit će se i na uklanjanju dijela betonskog zida na kojem su smještene tribine, a prostor koji se dobije nakon uklanjanja tribina iskoristit će se za postavljanje vještačke trave i kanalica. Na kraju je predviđena i zamjena golova.

Izvođač radova je konzorcij "Bucomerc" d.o.o. Kiseljak – "Pejkom" d.o.o. Beograd, a ukupna vrijednost radova je oko 684.000 KM. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije