Nastavljen proces ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI

19.09.2022. 12:22 / Izvor: Akta.ba
ars aevi

Okončanjem procedure javnog poziva za izvedbeni projekt, proces ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI je nastavljen, rečeno je danas na konferenciji "A vision becomes reality" koju je u Sarajevu organizirala Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini.

Okončanjem procedure javnog poziva za izvedbeni projekt, proces ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI je nastavljen, rečeno je danas na konferenciji "A vision becomes reality" koju je u Sarajevu organizirala Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Javne ustanove Gradski muzeji, pod čijim okriljem se nalazi i Muzej ARS AEVI, Senka Ibrišimbegović podsjetila je da je 5. novembra prošle godine potpisan sporazum o podržavanju izgradnje Muzeja između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo te Ambasade Italije u BiH.

"Na taj način smo dobili urbanističku saglasnost, nakon čega smo zajedno sa italijanskom razvojnom agencijom (AICS) raspisali tender za odabir firme za izvedbene projekte", kazala je.

Proteklih devet mjeseci su, dodala je, tenderske procedure provedene, a AICS je sa stručnim žirijem odabrala firmu koja će raditi glavne izvedbene projekte, što je preduslov za dobijanje građevinske dozvole.

"Nakon toga slijedi prikupljanje sredstava za izgradnju muzeja, a mi smo već aplicirali prema Evropskoj uniji i nadam o se da ćemo uskoro imati pozitivne vijesti, a u svemu tome će nam pomoći i UNESCO", pojasnila je Ibrišimbegović.

arse

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza kazao je da je konferencija pokazatelj da su uspjeli ponovo pokrenuti realizaciju projekta nakon potpisanog sporazuma. Istakao je da će danas objaviti koja firma je dobila zadatak da izradi projekt te je zahvalio Uredu AICS-a iz Rima.

"Bili smo vizionari kada je u pitanju ARS AEVI, a današnja konferencija je pokazala da smo i konkretni. Vjerovali smo u ovaj izvanredni projekt, jer je vrijednost umjetničkih dijela izvanredna", kazao je.

Dodao je i to da je kolekcija rođena sa italijanskim dodirom, jer je jedan od prvih donatora dijela Muzeju bio upravo italijan Michelangelo Pistoletto, dok je idejni projekt novog muzeja, Gradu Sarajevu, poklonio italijanski arhitekt Renzo Piano.

Istakao je da ARS AEVI ima simboličko značenje te je izrazio nadu da će Muzej biti prostor koji će okupljati mlade iz cijele BiH.

Šef Ureda UNESCO- u BiH Siniša Šešum kazao je da će kreirati specijalni fond za prikupljanje sredstava za izgradnju novog Muzeja, ali i za jačanje kapaciteta u smislu upravljanja i zaštite kolekcije.

Anagram riječi "Sarajevo" Ars Aevi, što na latinskom znači umjetnost epohe, jedinstveni je projekat osnivanja muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, razvijen kao izraz kolektivne volje i etičke saradnje eminentnih međunarodnih umjetnika, kustosa i muzeja savremene umjetnosti.

Kolekcija ARS AEVI nastala je tokom agresije 1992. godine kada je grupa entuzijasta, predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem, pozvala umjetnike iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbol podrške Sarajevu tokom opsade.

Kolekcija danas obuhvata oko 150 umjetničkih djela koje su donirali neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika, među kojima, Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović i Jannis Kounellis.

Idejni projekt novog muzeja, Gradu Sarajevu, poklonio je italijanski arhitekt, Renzo Piano, koji je također, u saradnji sa drugim partnerima iz Italije, prikupio i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u neposrednoj blizini lokacije budućeg Muzeja Ars Aevi.

muzej

Tokom godina, Ambasada Italije je imala ulogu poticaja i podrške svim involviranim domaćim vlastima, gradeći svijest o vrijednosti projekta, ne samo sa stanovišta umjetnosti i kulture, nego i u smislu alata za pomirenje i međuetnički dijalog, podržana u tom zadatku, od UNESCO-a.

Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je dugogodišnji partner Projekta ARS AEVI i ponudila je finansijsku podršku za završni i izvedbeni projekat muzeja, zasnovan na idejnom projektu Renza Piana, u uskom partnerstvu s domaćim vlastima i Renzo Piano Building Workshop-om. U novembru 2021., Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, potpisali su okvirni sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene  umjetnosti "Ars Aevi" i nedugo nakon toga, izdata je građevinska dozvola za Kvadrant  C - Marijin Dvor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije