Počelo uređenje Gradske otoke u Bihaću

22.09.2022. 14:21 / Izvor: Akta.ba

Gradska otoka u Bihaću će u narednom periodu dobiti na ekološkoj, lokacijskoj, vizualnoj i kulturološkoj vrijednosti.

Grad Bihać je izdvojio 550.000 KM za uređenje određenih lokacija u središtu grada, a realizacija samog projekta je već u poodmakloj fazi. Projekt podrazumijeva rekonstrukciju i sanaciju drvenih mostova u centralnoj gradskoj zoni, izgradnju šetnice iza Sportsko-rekreativnog centra Stens, uređenje Trga Maršala Tita, kao i dugo čekano, detaljno uređenje Gradske otoke.

"Uređenje Gradske otoke s nestrpljenjem čekaju svi građani i to je najzahtjevniji dio ovog projekta, za što će biti izdvojeno 320.000 KM. Izgradnja šetnice je u završnoj fazi, te je u nju uloženo 100.000 maraka. Rekonstrukcija drvenih mostova koštala je 80.000 KM, dok je za radove na Trgu Maršala Tita osigurano još 50.000 maraka", izjavio je direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Bihaća Ademir Toromanović.

Potpuno uređenje Gradske otoke podrazumijeva izgradnju šetnice duž cijele lokacije do Stensa, zatim amfiteatra i dječijeg igrališta, što će pratiti uređeni cvjetnjaci i planski posađeno drveće. 

"Ovo su projekti od posebne važnosti za grad Bihać i tu nećemo stati. Ekonomski i turistički razvoj nemoguć je bez ovakvih i sličnih infrastrukturnih projekata. Radovi na svim lokacijama su već počeli i realno je očekivati njihov završetak najdalje kroz dva mjeseca", riječi su savjetnika gradonačelnika Bihaća Edina Moranjkića.

Direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić najavio je i skorašnji početak realizacije projekata uređenja Gradske plaže na Plandištu, rekonstrukciju fontane na Gradskom trgu, kao i daljnje povezivanje obala Une drvenim mostovima, te sličnih projekata koji će stvoriti mogućnost interakcije i postajati čvorište turističkih sadržaja.

 

gradska otoka

Inače, inicijativa za uređenje Gradske otoke potaknuta je na osnovu potpisanog sporazuma o saradnji Udruženja Kultivator, Gradske uprave i Turističke zajednice Grada Bihaća.

"Gradska otoka u Bihaću će u narednom periodu dobiti na ekološkoj, lokacijskoj, vizualnoj i kulturološkoj vrijednosti. Također, danas zvanično započetim radovima uređenja Gradske otoke, iznimno se pospješuje i socijalna aktivacija lokacije, redaju se razne funkcije od manifestacione livade, sjenovitog trga, trga sa skulpturom Djevojke sa Une, intimnijih sjedilišta uz obale do javnijih molova i skupljališta sa svojim sadržajima", navode iz Udruženja Kultivator.

Sa sadašnjim i budućim razvojem turizma Gradska otoka definitivno postaje centralno gradsko mjesto okupljanja, te provođenja vremena uz rijeku Unu.

"Ovakvi i slični projekti stvaraju pretpostavke za brendiranje Smaragdnog puta kao jednog od glavnih turističkih atributa u promociji Bihaća. Želimo ljepši, uređeniji i atraktivniji grad", navode inicijatori.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije