Položen kamen temeljac za pogon fabrike "Bosankar" u Prijedoru

30.09.2022. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Bosankar

Polaganjem kamena temeljca ozvaničen je početak izgradnje pogona preduzeća "Bosankar" u Industrijskoj zoni "Aerodrom četiri" u Prijedoru.

Polaganjem kamena temeljca ozvaničen je početak izgradnje pogona preduzeća "Bosankar" u Industrijskoj zoni "Aerodrom četiri" u Prijedoru.

Na ovoj lokaciji u prvoj fazi biće izgrađena hala za proizvodnju površine 6.400 metara kvadratnih. Vrijednost investicije je pet miliona eura, a u početnoj fazi očekuje se da će u fabrici raditi 50 radnika.

Riječ je o firmi koja se bavi proizvodnjom kabina za industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine, a koja svoj pogon već ima u Bosanskoj Krupi.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da se grad u ovom projektu obavezao da uradi komunalnu infrastrukturu za 40.000 kvadratnih metara, koliko je vlasnik kupio.

"Grad je raspisao tender i odabran je najpovoljniji ponuđač. Rok za završetak radova na koje se Grad obavezao je 60 dana", izjavio je Javor.

On je dodao da je grad obezbijedio sredstva u iznosu od 418.000 KM.

bosankar

"Ovo je još jedan pokazatelj da se u Prijedoru vodi odgovorna politika kojoj je cilj da se građani zadrže u ovom gradu", rekao je Javor i pozvao domaće i strane investitore da se odluče da svoj novac ulože u Prijedor.

Vlasnik preduzeća "Bosankar" Đuzepe Franki rekao je novinarima da je ova kompanija pokazala da može da uspije u izazovnim vremenima.

"Firma je uvijek radila na tome da pokaže da se u okolnostima koje vladaju u BiH može napraviti veliki poduhvat, da se može raditi na privrednim projektima. I to je osnovna poruka koju želimo da pošaljemo", naglasio je Franki.

Ambasador Italije u BiH Marko di Ruca napomenuo je da su aktivnosti italijanske preduzetničke zajednice izuzetno prisutne u BiH, te da su trgovinski odnosi i privredna razmjena između BiH i Italije intenzivni.

"To pokazuju i podaci gdje je Italija drugi trgovinski partner BiH. Postoji razgranata mreža italijanskih kompanija koje su se jako dobro snašle u ovom ambijentu", rekao je Di Ruca.

bosankar

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije