Obnavlja se urušeni krov Gavrankapetanoviće kule u Počitelju

06.10.2022. 12:57 / Izvor: Akta.ba
kula Gavrankapetanovića

U Uredu gradonačelnika grada Čapljine Smiljana Vidića u četvrtak je potpisan ugovor o izvođenju radova sanacije krova kule Gavrankapetanović u Počitelju.

U Uredu gradonačelnika grada Čapljine Smiljana Vidića u četvrtak je potpisan ugovor o izvođenju radova sanacije krova kule Gavrankapetanović u Počitelju.

U ime naručitelja posla odnosno grada Čapljine ugovor je potpisao gradonačelnik Vidić s izvođačem radova firmom GD „Bišina“ d.o.o. Mostar.

Kula Gavrankapetanovića najprepoznatljiviji simbol Počitelja je u lošem stanju, okolni zidovi se urušavaju, a krov je u tako lošem stanju da značajno ugrožava život u Počitelju.

Usred uticaja atmosferilija, i jugozapadnog vjetra s Neretve, vremenom je došlo do propadanja pokrova od kamenih ploča a kasnije i do propadanja dijela sekundarne drvene konstrukcije, naročito rogova, dijela vjenčanice i podrožnice. Na kraju je došlo do propadanja dijela primarne krovne konstrukcije što je dovelo do propadanja i urušavanja dijela jugozapadnoga krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju. Zbog velikog broja turista koji svake godine posjete Počitelj te zbog njihove sigurnosti potrebna je hitna sanacija krova.

Lokalna vlast u Čapljini poduzela je sve moguće mjere kako bi se ovaj najprepoznatljiviji simbol Počitelja rekonstruirao a potpisivanjem ovog ugovora izvođače radova obvezuje da posao završe do kraja godine, a već idući tjedan strojevi izlaze na teren, naveli su iz Grada Čapljine.

Projekt je sufinanciran od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva i grada Čapljine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije