Napreduje izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd na dionici od Rače do Bijeljine

06.10.2022. 14:29 / Izvor: BHRT
autoput Sarajevo Beograd

Radovi na dionici Rača - Bijeljina budućeg autoputa Sarajevo – Beograd, počeli su 15. septembra.

Radovi na dionici Rača - Bijeljina budućeg autoputa Sarajevo – Beograd, počeli su 15. septembra. Ekipa BHRT-a obišla je gradilište u semberskim selima kroz koja će proći ova dionica i provjerila kako napreduju radovi.

"Mještani su bili na početku skeptični, mislili su da od toga neće biti ništa, ali sad kad vide da će stvarno biti autoput i oni se raduju", kaže predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Velika Obarska Predrag Spasojević.

Otkako su prije 20 dana počeli radovi, trasa dionice autoputa Rača Bijeljina već je vidljiva kroz semberska sela, kroz koja najvećim dijelom prolazi. 

"Ovi radovi su počeli prije sedam-osam dana. Najvažnije u svemu tome je da je eksproprijacija završena i da se radovi nesmetano odvijaju, dinamika je svaki dan sve veća i vidimo sve više vozila, kamiona i ljudi koji rade", objašnjava Spasojević.

Dinamika radova na izgradnji dionice autoputa Sarajevo – Beograd kroz Semberiju je zadovoljavajuća, kažu iz 'Autoputeva Republike Srpske'.

"Završeno je geodetsko obilježavanje, urađeno je više od 90 posto geomehanike na trasi, 80 posto projekta, mašinsko uklanjanje šiblja, iskopi, došlo se do zamjene nekog materijala na dvije lokacije, nasuto je na dobrom dijelu trase", navodi v. d. direktora JP 'Autoputevi Republike Srpske' Slobodan Stanarević.

Dok u Velikoj Obarskoj svakodnevno prate odvijanje radova, u semberskom selu Batković, koje je sljedeće na potezu, sa njiva beru posljednji kukuruz prije prolaska autoputa.

"Tu su negdje oko kilometar odavde i ja mislim za desetak - petnaest dana da će početi ovdje zemljani radovi. Sve je spremno, eto vidite i sami, njive su čiste", kaže mještanin sela Batković Lazo Urošević.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske podsjećaju da su već obezbijedili dio novca. 

"Jedan dio sredstava je avansno uplaćen, uz napomenu da je Srbija obećala učešće od 80 posto vrijednosti investicije. Moram da napomenem da je Srbija već donirala značajna sredstva, odnosno prvu tranšu za ovaj projekat", navodi pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović.

Predviđeno je da za 36 mjeseci ovih 20 kilometara autoputa bude spojeno sa mostom na Savi koji će biti izgrađen, kao i na trasu od mosta do Kuzmina i petljom koja će biti izgrađena. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije