Na području Rogatice gradi se šest solarnih elektrana

27.10.2022. 09:09 / Izvor: Glas Srpske
bileća

U predivnoj prirodi sela Brankovići na platou Borika i Rađevićima na obroncima Devetaka nikli su solarni paneli iz kojih, iako su još u probnom radu, šalju struju kupcu u Bileći.

U predivnoj prirodi sela Brankovići na platou Borika i Rađevićima na obroncima Devetaka nikli su solarni paneli iz kojih, iako su još u probnom radu, šalju struju kupcu u Bileći.

Ukupna instalisana snaga tri objekta u Brankovićima podno planine Sjemeć ima 533 kilovata. Njihova gradnja počela je prvih dana maja ove godine na zemljištu koje je bilo neupotrebljivo za bilo kakvu poljoprivrednu proizvodnju.

Ugrađena je najmodernija oprema uvezena iz Kine sa panelima koji apsorbuju sunčevu energiju sa gornje i donje strane, a koja omogućava dobijanje više električne energije i brže vraćanje uloženih sredstava.

Paralelno sa izgradnjom elektrana u Brankovićima, vršene su pripreme i za izgradnju još tri solarne elektrane u selu Rađevići ukupne instalisane snage 464 kNj. Prva je puštena u rad prošle sedmice, a ako vremenske prilike dozvole, druga bi trebala do kraja ovog mjeseca, a treća do kraja novembra ove godine.

Plan izgradnje šest solarnih elektrana na području opštine realizuje rogatička firma “VMR Energy”, koja je, prema riječima direktora Mirana Frganje, nastala osamostaljivanjem od preduzeća “Power”.

"U pripremnom periodu i tokom same izgradnje objekata, u koje je uloženo blizu dva miliona maraka, imali smo punu podršku opštinskih organa u Rogatici i “Elektrodistribucije” Pale. Radove su izveli naši radnici uz podršku stručnjaka. Našim radnicima će biti povjereno i održavanje ovih objekata koji, sudeći po probnom radu, neće imati puno posla. Štaviše, već su ovladali ovim poslovima i polako svoje iskustvo prenosimo drugima", naglasio je Frganja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije