U Beču se gradi prva pametna poslovna zgrada bez grijanja

27.10.2022. 11:52 / Izvor: Akta.ba
beč

U jednom od najvećih pametnih naselja u Evropi, Seestadt Aspern u Beču, postavljen je kamen temeljac za prvu poslovnu zgradu bez grijanja.

U jednom od najvećih pametnih naselja u Evropi, Seestadt Aspern u Beču, postavljen je kamen temeljac za prvu poslovnu zgradu bez grijanja. Zgradu održava toplom sama konstrukcija, za koju su arhitekte pronašle inspiraciju u termitnjacima. Prema navodima projektanata, temperatura u zgradi bit će između 22 i 26 stepeni. 

Zidovi od cigle debljine osamdeset centimetara, troslojni drveni prozori i moderna senzorska tehnologija osnovne su karakteristike najnovije poslovne zgrade Robin na 7.000 kvadratnih metara u Beču. 

U kompleksu zgrada koji se sastoji od tri bloka biće 300 radnih mjesta. Posebnost ove zgrade je u tome da ni grijanje ni hlađenje neće emitovati ugljendioksid.

"Ideju za dizajn ventilacije dali su nam termiti. Grijna tijela će biti sami ljudi, jer svako ljudsko tijelo emituje 80-90 W toplote u svoju okolinu. I toplota koju emituje rasvjeta se pohranjuje u zidove od cigle", objašnjava šef koncerna za razvoj nekretnina Erwin Soravia.

Zahvaljujući tradicionalnim građevinskim materijalima i savremenoj tehnologiji, u zgradi će uvijek biti najmanje 22 stepena i bez grijanja, uz ugodnu atmosferu i visok kvalitet zraka u prostorijama.

Budući da nema potrebe za troškovima na hlađenje i grijanje zgrade, a naglasak je na softveru umjesto na hardveru, režijski troškovi ostaju uvijek 30 posto niži od onih u tradicionalnim poslovnim zgradama.

Završetak izgradnje tog inovativnog kompleksa očekuje se 2024. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije