Izvršena montaža prve vjetroturbine Ivovik u Livnu

27.10.2022. 13:59 / Izvor: Akta.ba
ivovik

Generalni direktor firme Ivovik d.o.o Xiao Xin predstavio je projekat snage 84 MW – 20 turbina x 4.2 MW koji će u punoj realizaciji koštati 133 miliona eura.

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), predvođeni direktoricom Milicom Marković, posjetili su gradilište vjetroparka Ivovik u Livnu.

Generalni direktor firme Ivovik d.o.o Xiao Xin predstavio je projekat snage 84 MW – 20 turbina x 4.2 MW koji će u punoj realizaciji koštati 133 miliona eura.

Do sada je uloženo 43 miliona konvertibilnih maraka, a zaposleno 60 radnika iz BiH, te će do kraja projekta biti zaposleno 100 osoba.

Firma posjeduje sve potrebne dozvole ekološku, urbanističku i građevninsku, kao i sve dozvole vezane za proizvodnju električne energije, a dok je koncesija izdata na period od 30 godina.

Tokom posjete vršena je montaža prve turbine, a postavljeni su i temelji za ostale.

Ovo je prva velika investicija kineske kompanije u Bosni i Hercegovini, s obzirom da su na mnogim projektima u BiH prisutni kao izvođači radova.

FIPA  od početka prati ovaj projekat i pruža potrebnu podršku na putu njegove realizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije